Si želite jesenske zelenjave?

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia, 12.9.2018
Klub Gaia

Če želimo v svojem vrtu pridelati čim več vrtnin, ki jih bomo lahko uživali tudi jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, se jeseni spet lotimo sajenja in setve. Pri tem je pomembno upoštevati čas setve in poskrbeti za primerno gnojenje tal. Seveda pa rastline med rastjo tudi opazujemo in pravočasno odpravljamo težave.

Listnata zelenjava je zdrava

Do začetka oktobra lahko sejemo zimsko solato, v septembru in vse do sredine oktobra pa lahko posadimo sadike zimske solate. Tla pred tem pripavimo tko, da jih zrahljamo in pognojimo s 100% organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik (2 kg/10 m2). Ko rastline zrastejo vsaj 10 cm ali če sadimo sadike, pa okoli njih pred dežjem ali zalivanjem potresemo granule organskega gnojila z dodanim naravnim kalijem Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo, saj bodo rastline tako bolj zdrave, temno zelene barve, dobrega okusa in sočne strukture.

Da rastlini dvignemo imunski sistem, jo v času sajenja zavarujmo pred boleznimi z naravnim sredstvom Bio Plantella Natur iz preslice, ki s silicijem, kalcijem in drugimi minerali okrepi celične stene mladih rastlin. Špinačo sejemo do začetka oktobra. Da je ne bo nikoli zmanjkalo, jo sejemo v dvotedenskih presledkih, od sredine avgusta naprej. Sejemo jo plitvo, za prst globoko, na razdaljo slabih 30 cm. V tem času jo lahko sejemo na prazne gredice, kjer smo gojili fižol, paradižnik ali ostale gredice, ki so ostale prazne. Tudi motovilec sejemo v več terminih: če ga niste sejali v sredini avgusta, ga lahko za uporabo v tekočem letu še vedno sejete tudi v začetku septembra.

image
Klub Gaia

Azijska zelenjava tudi za zeleno gnojenje

Da ne bomo sejali samo zimske solate in motovilca, je v septembru čas, da posejemo rukolo, lahko poskusimo tudi z azijskimi listnatimi rastlinami.

Rukolo in azijsko listno zelenjavo sejemo v vrste, da jih bomo laže rezali, oskrbovali in varovali pred plevelom. Lahko jih sejemo celo med vrste prezimne solate.

Rukola in azijske listnate rastline so tudi odličen zeleni podor, zato jih lahko podkopljete, če vam jih ne uspe vseh porezati in pojesti. Ker botanično sodijo v rod križnic, drugo leto na tem mestu ne smemo gojiti zelja, cvetače in drugih zelenjadnic iz skupine kapusnic.

S sajenjem česna in čebule ne hitimo

S sajenjem čebulčka še ne hitimo, še manj pa se mudi saditi zimski česen. Obe vrtnini je najbolje saditi v oktobru, česen tudi kasneje. Najnevarnejša škodljivca v tem času sta čebulna muha in porova zavrtalka. Por, drobnjak in stoletni luk ogrožata vse od začetka septembra do sredine oktobra.

Najboljša zaščita je pokrivanje posevkov z agrokoprenami ali starimi zavesami, med gredice pa postavimo tudi Bio Plantella Rumene lepljive plošče, ki zmanjšujejo napad vseh letečih škodljivcev. Muho rumena barva privlači, zato se nalepi na lepljivi zaščitni premaz in ne doseže rastlin.

Ne puščajte praznih gredic

Tudi jeseni naj vrt ne ostaja prazen. Če so nam ostale kakšne gredice prazne, prostor izkoristimo za zeleno gnojenje. V tem času še lahko sejemo facelijo in ozimna žita.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku