Simbol šarma in zrelosti, a v resnici sivih las nihče ne mara

Bonbon, 13.11.2019
Shutterstock

Čeprav so sivi lasje posebno pri moških simbol šarma, pri ženskah pa zrelosti, ne ploskamo od veselja, ko najdemo prvega. Zlasti če se pojavi prezgodaj.

Ne samo starejši, že veliko mladih jezijo srebrne nitke v laseh. In zakaj se pojavijo? Lasni mešički tvorijo melanin, naravno barvilo las. Lasje začnejo siveti, ko celice, ki so odgovorne za melanin, postanejo manj aktivne ali povsem odpovejo. Ker s tem nastaja vse manj naravnega barvila, lasje postajajo sivi in nekateri tudi čisto beli. A opisani proces ni povezan z gostoto las, zato je skrb, da se bodo začeli tudi redčiti, odveč.

Igra genetike

Če vam že relativno zgodaj sivijo lasje, si na naslednjem družinskem srečanju oglejte lase sorodnikov in videli boste, da so ena vaših skupnih točk. Znanstveniki namreč močno verjamejo, da so za velik del sivenja krivi geni.

Vitamin B12

Nekaj vloge pri tem ima tudi pomanjkanje vitaminov. Natančneje pomanjkanje vitamina B12, ki ga najdemo v jajcih, mesu in mleku. Iz telesa ga splakne tudi jutranja kava, če jo spijete na prazen želodec. A tudi sicer je pomanjkanje katerih koli vitaminov rezultat slabega ali enoličnega prehranjevanja.

5-krat večje tveganje za srčno kap preti moškim, ki začnejo siveti pred 40. letom.

Stres

Nedavne raziskave z univerze Bedford so pokazale, da stres ob vsem drugem prizadene tudi celice v foliklih, ki lasem dajejo pigment. Poleg zgodnjega sivenja lahko stres povzroča tudi prezgodnjo izgubo las.

Kajenje

Kajenje dokazano povzroča prezgodnje staranje telesa, tudi las. Če se želite sivim lasem v mladosti izogniti, torej opustite kajenje.

Prehrana

Pri preprečevanju prezgodnje osivelosti so zelo koristni oreščki in sadje, recimo robide, ananas, kaki, mandlji in bučna semena. Uživajte še antioksidante in hrano, ki vsebuje baker, na primer repo, stročji fižol, špinačo in meso.

Kokosovo olje

Pri krepitvi las in preprečevanju prezgodnje osivelosti se dokazano obnese tudi kokosovo olje. Pred spanjem si z njim naoljite lase in zjutraj sperite. Na takšno nego las ženske iz tropskih držav prisegajo že stoletja.

Sivenje in zdravje srca
Pri približno polovici ljudi se do 50. leta sivo obarva približno polovica las, zaskrbljenost pa je upravičena, kadar se zelo izrazi pred 35. letom.
Kot so dokazale nekatere raziskave, je zgodnje sivenje las povezano s povečanim tveganjem za srčne bolezni. Izsledki tiste, ki so jo predstavili na zadnji konferenci kardioloških društev v Indiji, kažejo, da je pri moških, ki začnejo siveti, preden dopolnijo 40 let, petkrat večje tveganje za koronarno srčno bolezen in s tem za srčno kap v primerjavi s tistimi, ki zelo opazno osivijo po 50. letu starosti.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku