Siva mrena: Očesna nadloga polovice starostnikov

Jana Juvan, 28.2.2019
Osebni arhiv

Siva mrena je najpogostejši vzrok slepote pri starejših, ki pa ga je mogoče odstraniti z nenevarno in hitro operacijo.

Siva mrena ali katarakta je najpogostejši vzrok slepote v svetu, po podatkih iz ZDA pa lahko prizadene kar polovico ljudi, starejših od 80 let. Za kaj pravzaprav sploh gre pri tej izjemno pogosti očesni bolezni starejših ljudi? Mariborski oftalmolog Simon Trpin razloži, da je to "bolezen, pri kateri se začne kaliti naravna očesna leča, ki je sicer prozorna. Naravna očesna leča leži takoj za zenico in omogoča, da se svetloba, ki pride v oko, izostri v eni točki na mrežnici." Siva mrena torej povzroči, da leča postane motna in zato prepušča v oko manj svetlobe, kar povzroči slabšanje vida.

Operacija sive mrene je eden izmed najvarnejših in najuspešnejših operativnih posegov v medicini

Vzrokov za nastanek sive mrene je več, najpogosteje pa nastane v normalnem procesu staranja organizma, še pojasni okulist. "Lahko pa nastane tudi kot posledica poškodbe (na primer udarca v oko), kroničnega očesnega vnetja (uveitisa), glavkoma, uporabe določenih zdravil, hitreje nastane pri diabetikih, na hitrost nastanka pa vpliva tudi dednost."

image
Osebni arhiv Mariborski oftalmolog Simon Trpin razloži, da siva mrena povzroči, da leča postane motna in zato prepušča v oko manj svetlobe, kar povzroči slabšanje vida.

Ženske so bolj podvržene tej bolezni

Slaba novica je, da lahko sami v zelo majhni meri vplivamo na nastanek sive mrene, kar pa ne pomeni, da smo popolnoma nemočni pri napredovanju te bolezni. "Nastanka starostne sive mrene ne moremo preprečiti, lahko pa nekoliko upočasnimo napredovanje z uživanjem zdrave uravnotežene prehrane, prenehanjem kajenja in zaščito oči pred UV-žarki s kvalitetnimi sončnimi očali ali dioptrijskimi," pove Simon Trpin. S takšnim načinom življenja pa človek hkrati lahko prepreči še marsikatero drugo bolezen.

Siva mrena nekoliko pogosteje prizadene nežnejši spol. Epidemiološki podatki namreč kažejo, da je pri enaki starosti nekoliko večja pojavnost sive mrene pri ženskah, na kar naj bi vplivala zmanjšana koncentracija estrogena po menopavzi. "Nekatere raziskave so pokazale, da naj bi imela nadomestna hormonska terapija po menopavzi varovalni učinek pred prehitrim pojavom sive mrene," še razloži sogovornik.

Prvi znaki: manj oster vid, siva slika

In kako prepoznamo prve znake te bolezni? "Bolniki s sivo mreno opazijo postopno slabšanje vidne ostrine na eno oko ali obe očesi, slika postane sivkasta, barve so manj intenzivne. Slika postane tudi manj kontrastna in pogosto se težave ponoči še poslabšajo," razloži Trpin. Bolniki imajo namreč težave pri razločevanju temno modre in črne barve. Pa tudi pri branju, vožnji in prepoznavanju obrazov, običajno jih moti tudi bleščanje svetlobe.

image
Profimedia Zamotnitev lečne ovojnice uspešno odpravijo s kratkim ambulantnim posegom z YAG -laserjem.

Hkrati okulist poudari, da nastanek starostne sive mrene za oko oziroma organizem ni škodljiv. Kljub temu da je to najpogostejši vzrok slepote pri starejših, se to še zdaleč ne zgodi čez noč. "Siva mrena običajno napreduje zelo počasi in jo imajo bolniki lahko tudi več desetletij, preden se odločimo za zdravljenje z operativnim posegom. Bolniku predlagamo operacijo takrat, ko ga začne slabša vidna ostrina ovirati pri vsakdanjih opravilih."

Operacija je pri zdravljenju sive mrene, če se je torej želimo znebiti, neizogibna. Sprememb na leči sicer ne moremo popraviti. A Trpin pomirja: "Operacija sive mrene je eden izmed najvarnejših in najuspešnejših operativnih posegov v medicini, pri njem pride do zapletov med operacijo zelo redko. Operativni poseg poteka večinoma v kapljični anesteziji in ni boleč. Bolnik pri operaciji občuti le rahle dotike okoli oči in blag pritisk v očesu. Večinoma lahko bolniki nadaljujejo normalne življenjske aktivnosti, z nekaj omejitvami, že takoj prvi dan po operaciji."

Slaba novica je, da lahko sami v zelo majhni meri vplivamo na nastanek sive mrene.
Dobra novica pa je, da se siva mrena po operaciji ne more več ponoviti.

Siva mrena se ne more ponoviti

Operacija traja večinoma le okoli 20 minut, še razloži sogovornik. V osnovi gre pri operaciji zgolj za zamenjavo bolne, zamegljene leče z novo, umetno in čisto lečo, ki nato znova omogoča očesu, da prejema dovolj svetlobe. "Pri operaciji z mikrokirurškim posegom očesni kirurg skozi drobne reze v roženici s posebno ultrazvočno sondo odstrani bolnikovo skaljeno očesno lečo in jo nadomesti z umetno lečo, ki je kristalno čista. Ta v oko ponovno prepušča normalno količino svetlobe."

image
Andrej Petelinsek Vzrokov za nastanek sive mrene je več, najpogosteje pa nastane v normalnem procesu staranja organizma.

Dobra novica je, da se siva mrena po operaciji ne more več ponoviti, saj naravne leče preprosto v očesu več ni, še razloži Simon Trpin. Lahko pa pride do tako imenovane sekundarne sive mrene, a tukaj ne gre za isto obolenje. Ga je pa prav tako mogoče uspešno ozdraviti. "Včasih lahko tudi več let po operaciji sive mrene nastane zamotnitev lečne ovojnice, v katero kirurg med operativnim posegom vstavi umetno lečo. Zamotnitev lečne ovojnice uspešno odpravimo s kratkim ambulantnim posegom z YAG-laserjem. Po posegu bolnik ponovno vidi enako kot takoj po operaciji sive mrene," sklene sogovornik.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku