Skrb zbujajoče: Vedno več časa presedimo

NR, 19.5.2019
Profimedia

Američani vseh starosti po ugotovitvah raziskovalcev vedno več časa v svojem življenju presedijo. Tako vedenje ni povezano le z debelostjo, ampak tudi s povečanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni, raka in diabetesa ter prezgodnjo smrt.

Najnovejša študija je pokazala, da se je čas, ki ga Američani vsak dan preživijo sede, podaljšal za celo uro. Američani vseh starosti po ugotovitvah raziskovalcev vedno več časa v svojem življenju presedijo, pri čemer mladostniki sedijo več kot pripadniki vseh drugih skupin. V reviji Journal of the American Medical Association objavljena študija navaja, da se je čas, ki ga ameriški mladostniki vsak dan preživijo na zadnji plati, v desetletju pred letom 2016 s sedmih ur podaljšal na nekaj več kot osem ur.

Mladi še nikoli v zgodovini niso vsak dan toliko časa presedeli, hkrati gre za največji poskok v vseh skupinah. Tudi čas sedenja odraslih se je v omenjenem desetletju podaljšal za eno uro, vendar ti na splošno vsak dan manj sedijo. Čas, ki ga odrasli vsak dan preživijo sede, se je torej s petih ur podaljšal na šest ur. Razlike obstajajo tudi glede na spol, raso, telesno težo, obseg telesne aktivnosti ter druge dejavnike. Toda kaže, da ljudje od zgodnjega otroštva do starosti ohranjajo enake navade sedenja.

Po besedah dr. Yin Caoja, profesorja z Washingtonske univerze v St. Louisu in avtorja študije, je tolikšno podaljšanje časa vsakodnevnega sedenja pri vseh starostnih skupinah na nacionalni ravni precej skrb zbujajoče, zlasti če upoštevamo s tem povezana tveganja za zdravje. Že pretekle študije, ki so jih izvedli med otroki in odraslimi v Evropi in Avstraliji, so pokazale, da ti vse več časa presedijo, še posebej ob gledanju televizije ter med vožnjo na delo ali v šolo. Vse dosedanje študije, opravljene v ZDA, so bile omejene na otroke.

Po navedbah najnovejše raziskave večina Američanov vsak dan vsaj tri ure presedi pred televizorjem. Tako vedenje ni povezano le z debelostjo, ampak tudi s povečanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni, raka in diabetesa ter prezgodnjo smrt.

Čeprav je mogoče s telesno aktivnostjo ta tveganja v določeni meri odpraviti, raziskovalci pojasnjujejo, da lahko to uspe le izredno aktivnim posameznikom. Po ugotovitvah študije so to posamezniki, ki vsak teden vsaj deset ur hitro hodijo. Na podlagi tega je torej večina ameriških prebivalcev izpostavljena višjemu tveganju za prezgodnjo smrt zaradi preveč sedenja. "Glede na to, da posamezniki z odraščanjem ohranijo svoje navade sedenja, je zelo pomembno, da začnemo to težavo reševati že pri mlajših generacijah. In da bi jo rešili, utegne trajali nekaj let," še pravi dr. Cao za časopis The Guardian. 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku