Slabo vohanje pri starejših moških povezano s tveganjem za smrt

GR.G., 13.5.2019
Profimedia

Poslabšan občutek za vonj se lahko pojavi kot predhodnik začetkov Parkinsonove bolezni in celo zgodnje smrti.

Slabo vohanje pri odraslih v starejših letih je povezano s skoraj 50 odstotnim tveganjem za smrt v naslednjih desetih letih, poroča New Scientist. Vendar pa strokovnjaki ne vedo, zakaj je temu tako. Opozarjajo, da zdravniki pogosto ne posvečajo dovolj pozornosti povezavi med vohanjem in zdravjem, čeprav se je že velikokrat izkazalo, da se slab vonj pogosto pojavi kot predhodnik začetkov Parkinsonove bolezni in celo zgodnje smrti. 

Honglei Chen z univerze v Michiganu je s kolegi analiziral podatke več kot 2000 ljudi v starosti med 71 in 82 let, vsak posameznik pa je moral opraviti test prepoznave 12 pogostih vonjav. Med njimi vonj po cimetu, limoni, bencinu ali cigaretih. Skupina je nato spremljala življenje udeležencev naslednjih 13 let. 

Ugotovili so, da so tisti ljudje, ki na testu niso prepoznali več kot osem vonjav, imeli 46 odstotkov višjo stopnjo umrljivosti v naslednjih desetih letih, in 30 odstotkov višjo umrljivost v naslednjih 13 letih. Raziskava je pokazala, da slabše vohanje ni bilo povezano s smrtjo zaradi raka ali bolezni dihal, temveč je bil močno povezan s smrtjo zaradi Parkinsonove bolezni in demence.

Sprva so menili, da se lahko zaradi slabšega vohanja zmanjša zanimanje posameznika za hrano, kar bi vodilo v izgubo teže in posledično poslabšanja zdravja. A je skupina ugotovila, da izguba telesne teže, demenca in Parkinsonova bolezen skupaj pojasnjujeta le okoli 30 odstotkov višje umrljivosti, povezane s slabim vohanjem. 

Anketa

Kam greste poleti najraje na oddih?

Sudoku