Slovenska raziskava pokazala: Ledeni čaj ni čaj

A.L., 9.5.2019
Profimedia

Najbolj problematični so izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev. S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock sladkorja, kar je 48 gramov.

Predvsem otroci in mladostniki za žejo velikokrat posežejo po ledenem čaju. Čeprav ime pijače nakazuje, da gre za čaj in se nam zato morda zdi boljša alternativa drugim sladkim pijačam, to ne drži. Ta negazirana brezalkoholna pijača z okusom ima s čajem, ki si ga pripravimo doma, le malo skupnega. Ocenjevanje 23 ledenih čajev z okusom breskve (16 s sladkorjem, 4 s sladili ter 3 s sladkorjem in sladili) je pokazalo, da gre v večini primerov za sladko, pobarvano vodo z dodatkom arome. Prav vsebnosti sladkorja in aditivov so tudi razlogi za slabe ocene, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Primerjalno ocenjevanje brezalkoholnih pijač z rastlinskimi izvlečki in izvlečki čaja je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije Republike Slovenije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev.

Skoraj vsi ocenjevani ledeni čaji vabijo k nakupu s slikami sočnih breskev, a teh je v samem izdelku zelo malo. "Nekateri izdelki sicer vsebujejo zgoščen sadni oziroma breskov sok (do največ 6 odstotkov), a količina breskev na sliki seveda ne odraža količine v izdelku. Okus sadja izdelku pogosto dajo bodisi naravne ali umetne arome," je opozorila Anja Zupan in dodala: "Najbolj problematični so prav izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev, vsebujejo pa le umetno aromo brez kakršne koli sledi sadja. To je očitno zavajanje potrošnikov, ki mu potrošniške organizacije ostro nasprotujemo, saj se zavzemamo za takšno predstavitev izdelka, ki odraža dejansko sestavo."

Ledeni čaj ni primeren za žejo

S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock sladkorja, kar je 48 gramov. Če plastenko spije 15- do 18-letno dekle, s tem prekorači varni dnevni vnos sladkorja za okoli 60 odstotkov, fant iste starosti za dobrih 20 odstotkov, malček, star 4 do 6 let, pa kar za 2,5-krat.

Večina predpakiranih ledenih čajev, ki so jih našli na trgovskih policah, je sladkih, so sporočili iz ZPS. Če jim ni dodan sladkor oziroma je njegova vsebnost zmanjšana, so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi. Lahko pa vsebujejo oboje.

Izdelkom s sladili na prehranskem semaforju za vsebnost sladkorja res zasveti zelena luč, a so jih na MIPOR pri ocenjevanju kaznovali v kategoriji aditivov. Med ocenjevanimi izdelki prav noben ni bil popolnoma brez aditivov. "Ledeni čaji lahko vsebujejo tudi do 6 in več različnih aditivov – uravnalce kislosti, antioksidante, arome, barvila, konzervanse in sladila. Najstrožje smo kaznovali izdelke, ki vsebujejo konzervanse (natrijeve benzoate in kalijeve sorbate) in sladila. Zanje je z zakonodajo določeno, v katera živila se lahko dodajajo in v kakšni količini. Poleg tega imajo določeno tudi vrednost ADI (Acceptable Daily Intake), ki določa še sprejemljiv dnevni vnos glede na telesno maso in ga s prekomernim vnosom lahko presežejo predvsem otroci in mladostniki," je izpostavila Anja Zupan.

ZPS svetuje
- Za žejo raje izberite vodo. Pitje sladkih pijač, torej tudi ledenega čaja, odsvetujejo.
- Preden kupite ledeni čaj, preberite njegove sestavine in hranilno tabelo.
- Izbirajte izdelke brez konzervansov in sladil.
- Če že izberete ledeni čaj, izberite izdelke z manj kot 6,3 g sladkorja na 100 ml, takim bo še zasvetila oranžna luč na semaforju, torej so primerni za občasno uživanje.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku