Šola zdravja: Ob jutranji vadbi do novih znancev

Mimi Šegina, 2.10.2019
Društvo Šola zdravja

Pogovor z Marijo Gabron s Ptuja, prostovoljko društva Šola zdravja, ki trenutno združuje že 4200 članov.

Cilj društva Šola zdravja je spodbujanje prebivalstva Slovenije k redni telesni dejavnosti - gibanju na svežem zraku vsaj 30 minut na dan. Po desetletnem delovanju je od nekaj nadobudnežev število članov društva zraslo na častitljivih 4200, ki izvajajo telesne vaje po metodi 1000 gibov. Vizija in cilj društva sta pripeljati redno telesno telovadbo v vsak kraj, vas, naselje in občino po Sloveniji. To pa ne bi bilo izvedljivo brez požrtvovalnega dela prostovoljk. Spoznajmo eno izmed njih.

image
Društvo Šola zdravja V ptujski enoti društva Šola zdravja z jutranjo telovadbo pozdravijo sonce.

Na Ptujskem deluje 18 skupin s 350 člani

Marija Gabron vodi skupino Ptuj Ljudski vrt od leta 2011. Pravi, da je bila to prva skupina v tem okolišu in so se od tu širili in ustanavljali nove skupine. Trenutno v okviru podružnice Ptuj in okolica deluje 18 skupin s približno 350 člani. V mestni občini Ptuj so štiri skupine (Ljudski vrt, Panorama, Rogoznica, Spuhlja), v občini Hajdina jih je pet (Hajdina, Nova Hajdina, Zgornja Hajdina - pri lipi, Slovenja vas, Skorba), v občini Kidričevo so tri (Kidričevo, Cirkovce, Kungota pri Ptuju), v občini Markovci dve (Markovci, Stojnci), obstajajo še skupina Sela v občini Videm, skupina Ormož - knjiga v Ormožu in ljutomerska skupina. Gabronova meni, da sta za pridobitev novih članov odločilna osebno poznanstvo in povabilo, običajno pa več dejavnikov hkrati, od medijskih objav do srečanja v živo, ko nekdo opazi skupino in se ji pridruži. Moških je slabih deset odstotkov. Starostna struktura njene skupine je takšna: do 65 let jih je 44 odstotkov, v obdobju 66 do 70 let 24 odstotkov, med 71. in 80. letom 21 odstotkov, nad 80 let pa enajst odstotkov članov.

Interes za vadbo in druženje obstaja, a je včasih težko najti pravega človeka, ki je dovolj pogumen in zagnan, da projekt (ustanovitev in vodenje nove skupine) začne. Društvo v teh primerih nudi vso pomoč in podporo. Pomembna se sogovornici zdi tudi podpora od zunaj, na primer občin, ki s svojim prispevkom (kot so majice) potrdi pravilnost odločitve in s tem projektu da določeno veljavo. Če so pomoč potrebovali in jo iskali, so jo dobili. Pri izvedbi vseslovenskega srečanja skupin v letih 2012 in 2013 je sodelovala MO Ptuj, za izvedbo usposabljanj in delavnic so jim nudile prostore različne ustanove, ptujska občina pa je prispevala tudi za prevoz na srečanja in nakup majic.

image
Društvo Šola zdravja V ptujski enoti društva Šola zdravja z jutranjo telovadbo pozdravijo sonce.

Ne spijo na lovorikah

Marija Gabron meni, da so v svojem okolju prepoznavni, a ne spijo na lovorikah, temveč se vedno trudijo za več. Vsakodnevno vadbo skušajo popestriti z dodatnimi dejavnostmi: z organizacijo novoletnega srečanja in obletnic skupine, praznovanji rojstnih dni, skupnimi vadbami s sosednjimi skupinami, pohodi ... Za konec Marija pove: "Menim, da bomo morali tudi v okviru društva skrbeti za medsebojna srečanja, da ne bi ostali le v okviru svojih lokalnih skupin. Mnogi člani in članice pravijo, da je jutranja vadba zelo pomembna, a jim Šola zdravja zaradi novih znanstev in druženja pomeni še nekaj več!" Upajo, da se boste redni vadbi pridružili tudi vi, saj lahko tako na najboljši način poskrbite za svojo kondicijo in širjenje kroga znancev ali prijateljev. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku