Solariji še niso izumrli in še vedno so zdravju škodljivi

reuters, 23.1.2020
Profimedia

Veliko ameriških telovadnic ponuja nezdrave solarije, je pokazala nedavna študija.

Več kot tri četrtine telovadnic je uspešnih samo zato, ker imajo v svoji ponudbi tudi solarije, ne ozirajo pa se na javna zdravstvena opozorila in nevarnosti, ki prežijo na ljudi pri sončenju v zaprtih prostorih, je pokazala študija o treh največjih verigah ameriških telovadnic. Solariji so znani po tem, da povečujejo tveganje za nastanek kožnega raka, vključno z nevarnim melanomom, a zelo malo je informacij, na koliko takšnih primerov vplivajo telovadnice, so zapisali avtorji študije v JAMA Network Open. Solariji so bili kategorizirani v prvo skupino glede na tveganje za pojav raka - v tej skupini sta tudi tobak in plutonij, razloži vodja študije Sherry Pagoto, klinična psihologinja in profesorica na univerzi v Connecticutu. "Potrošniki dojemajo telovadnice kot prostore, kjer jim bodo pomagali razviti zdrav življenjski stil. A s ponujanjem solarijev močno ogrožajo zdravje svojih uporabnikov."

Prejšnje raziskave so že pokazale povezavo med fizično aktivnostjo in tveganjem za pojav melanoma. V svojo raziskavo so nato Pagotova in njeni sodelavci vključili tri od šestih največjih ameriških verig telovadnic - Planet Fitness, Anytime Fitness in Gold's Gym - v petih regijah po ZDA. "Poklicali smo v 1927 telovadnic različnih ponudnikov v 33 držav in povprašali, ali ponujajo tudi solarije. Ugotovili smo, da imajo solarij v 78 odstotkih telovadnic," pojasni Pagotova. Skupno so avtorji študije našteli 4660 solarijev v 1347 telovadnicah.

"To je zelo veliko solarijev! Ta številka nas preseneča, ker smo mislili, da so solariji že stvar preteklosti, a videti je, da so se premaknili v nova okolja, kjer so telovadnice," razmišlja vodja študije. Raziskava izpostavlja manj znan vidik akta o trošarinah pri dejavnosti, povezani s solariji, razloži dermatologinja dr. Sara Hogan, ki pri študiji ni sodelovala. "V zadnjih desetih letih, odkar je ta akt sprejet, se je zaprlo na tisoče solarijev v državi, s tem pa je bil močno zmanjšan dostop do njih - in do njegovih škodljivih posledic," razloži Hoganova z univerze v Los Angelesu in medicinske šole Davida Geffena.

Kot bi v telovadnicah namestili avtomate za cigarete

Trošarin pri solarijih ni treba plačati, če se ta storitev ponuja v ustreznih fitnesih. "Takšne ustanove so oproščene trošarine, dokler je njihova glavna dejavnost promocija vadbe in fitnesa, solariji pa so del tega poslovanja. Člani tako ne plačajo za obisk solarija, te storitve pa tudi ne oglašujejo posebej," še pravi Hoganova. Čeprav so v študiji zajeli samo tri največje verige telovadnic v 33 državah in v okrožju Kolumbija, je po besedah dermatologinje odkrijte skrb vzbujajoče, saj ima večina telovadnic tudi solarije. "Dostopnost do solarijev je večja, kot si zdravstveni delavci in javnost lahko sploh predstavljajo."

Avtorji študije so priznali, da je osredotočenost na samo tri verige telovadnic omejitev pri njihovi raziskavi. A kljub temu rezultati nakazujejo, da zakonodaja ni uspešna pri urejanju dejavnosti, povezane s solariji. Dobra novica pa je po besedah Pagotove ta, da nekatere telovadnice solarijev ne vključujejo v svoj model poslovanja in svojim strankam pustijo, da se o tem same odločijo. "Bilo bi nezaslišano, če bi v telovadnicah namestili avtomate, v katerih bi ponujali cigarete, in prav tako je nezaslišano, da nekatere ponujajo solarije," je dodala. 

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku