Sredi karantenske godlje je boginja popa praznovala 74. rojstni dan

Denis Živčec, 23.5.2020
Profimedia

Rojstni dan je Cher praznovala sredi karantenske godlje, a je poskušala narediti največ, kar se je dalo. Pripravila je zabavo na prostem, gostje pa so morali nositi maske, rokavice in upoštevati varnostno razdaljo. “Upam, da smo vse naredili prav. Milijona reči, ki si jih bil vajen, zdaj ne smeš početi,” je potarnala.

Bil je 20. maj 1946, ko se je rodila najbolj eksotična med vsemi pticami v estradnem rajskem vrtu. Cherylin Sarkisian LaPierre. Na kratko ... Cher. Ena redkih žensk na planetu, ki ne potrebujejo priimka. Pravijo ji tudi boginja popa. V nekih drugih časih so jo opisovali kot eno redkih ženskih avtoritet v industriji, ki ji vladajo moški. Po možnosti takšni nečednih namenov. Njen oče John Sarkisian je bil tovornjakar armensko-ameriških korenin, mama Georgia Holt, s pravim imenom Jackie Jean Crouch, pa priložnostna manekenka, ki se je spogledovala tudi z igralstvom. Trdila je, da po njenih žilah tečejo irska, nemška in indijanska kri. Ko je bila deklica, je Cher svojega večno odsotnega očeta videla le redko, tudi zato, ker se je mama od njega ločila, ko je bila Cher stara le deset mesecev. Kasneje, ko se je mama poročila z igralcem Johnom Southallom, je dobila še polsestro Georgeanne.

Svojih 74 let je Cher praznovala v okoliščinah, ki si jih pred nekaj meseci še v sanjah ne bi mogla zamisliti, a je poskušala iz karantenske godlje narediti največ, kar se je dalo. Pripravila je zabavo na prostem, gostje pa so morali nositi maske, rokavice in upoštevati varnostno razdaljo. "Upam, da smo vse naredili prav. Milijona reči, ki si jih bil vajen, zdaj ne smeš početi," je potarnala. Svetovno znana je že od svojih dvajsetih, njena zvezda pa je iz leta v leto le še večja in bolj bleščeča. Vstopnice za njene koncerte gredo za med in poslovno velja za eno najuspešnejših estradnih osebnosti v zgodovini. Kljub zrelim letom je ohranila svojo prepoznavno predrzno, včasih tudi ekscentrično podobo, katere del so prilegajoča se oblačila, čipke, najlonke, perje in škornji, ki sežejo do kolen. Njeni gibi so še vedno energični, atletski in povsem jasno je, da za svojo formo živi in gara po špartansko.

Reklamni obraz lepotne kirurgije

Je mojstrica preživetja. V začetku devetdesetih je staknila virus Epstein-Barr in razvila sindrom kronične utrujenosti, zaradi katerega je ostala povsem brez moči, preveč izčrpana, da bi nadaljevala svojo sicer zelo uspešno igralsko in pevsko kariero. Ker je denar začel pohajati, je pristala na sodelovanje v televizijskih reklamnih oddajah, teve šopih. Reklamirala je izdelke za zdravje, lepoto in hujšanje, kar ji je prineslo več kot 10 milijonov dolarjev. Kritiki so ji očitali, da se je prodala in da je njene kariere konec. "Nenadoma sem postala kraljica TV-prodaje in niti pomislila nisem, da se bodo ljudje odslej osredotočali le na to, na vse moje druge dosežke pa pozabili," je kasneje dejala. Skozi leta se jo je prijel še en vzdevek - reklamni obraz svetovne lepotne kirurgije. Njeni popravki niso le diskretni ali zgolj estetski, ampak vehementni, ekstremni in običajno krepko čez rob. Svoj izvirni videz, ki je dajal jasno slutiti, da njene korenine sežejo v kraje, za katere povprečni Američan ni še nikoli slišal, je zamenjala s popolno simetrijo in večno mladostjo. Po nekaterih podatkih naj bi opravila več kot osemdeset večjih lepotnih posegov.

image
Profimedia

Cher je z več kot 100 milijoni prodanih plošč ena najbolj prodajanih glasbenic v zgodovini. V svoji karieri je osvojila grammyja, emmyja, oskarja in tri zlate globuse. Je edina glasbenica, ki je bila na vrhu Billboardove lestvice šest desetletij zapored, nazadnje se je na sceno skozi velika vrata vrnila s pomočjo Abbe in nadaljevanja filma Mamma Mia! S svojo različico pesmi Fernando je naznanila nov album Abbinih priredb in v filmu, kar malce ironično, upodobila mamo Donne, ki jo je igrala le tri leta mlajša Merly Streep. Pravzaprav pa Cherina romanca s projektom Mamma Mia niti ni tako nenavadna, saj jo s Streepovo veže dolgoletno prijateljstvo, ki seže v čas, ko sta skupaj zaigrali v filmu Silkwood. Streepova se je v njem borila z radioaktivnostjo, Cher, takrat še s starim nosom, pa je igrala njeno lezbično cimro.

Oboževalci jo pogosto sprašujejo, kaj je skrivnost njene vrhunske forme. Razen očitnih lepotnih popravkov. Odvrne jim, da ne je šunke in rdečega mesa ter se raje osredotoča na uživanje zelenjave. "Ne maram mesa, poleg tega pa je tudi večina mojih najljubših živil zdrava," pravi. Zelo redko uživa alkohol in nikoli ne kadi. "Skrb za zdravje je že od nekdaj velik del mojega življenja. Pri meni preprosto deluje. Obstajajo reči, ki so nezdrave, kot so alkohol in droge, in se zato nisem zapletala z njimi. Sicer sem kratek čas kadila, poskusila tudi nekaj drog, vendar mi niso ustrezale. Zdaj uživam le še alkohol, a največ tri-, štirikrat na leto," je kasneje pojasnila v intervjuju. Nič se ne zgodi samo od sebe. "Poskušam se izogibati živilom z visoko vsebnostjo maščob, saj zaradi njih postanem zaspana, vplivajo pa tudi na povečanje telesne teže. Mlečni izdelki sploh niso dobri za nas. Menim, da je sir eno najslabših živil za naše telo, saj se ne prebavi dobro, poleg tega pa je mnogo sirov polnih maščob in holesterola," pravi zvezdnica, ki za upokojitev niti slišati noče. Telovadi petkrat na teden, a takrat intenzivno. Ima trenerja, ki ji ne dovoli, da bi se izgovarjala na svoja leta. Meni, da moraš v zrelih letih za svoje telo garati dvakrat bolj intenzivno in da moraš biti neprestano v telovadnici. "Za to postavo sem se na fitnesu ubijala. Ne gre za kakšno posebno skrivnost, ki je nihče drug ne bi poznal," pravi. Pri šestdesetih se je naučila deskati na vodi, ob tem redno telovadi, teče, igra tenis na igralni konzoli Wii. V plank položaju, položaju deske, zdrži kar pet minut.

“Za to postavo sem se na fitnesu ubijala. Ne gre za kakšno posebno skrivnost”

Iz hiše odstranila vsa ogledala

Od časa do časa jo poskušajo tudi pokopati. Pred nekaj leti so ameriški mediji poročali o njenih domnevnih zdravstvenih, finančnih in čustvenih težavah. Pisali so celo, da ji odpovedujejo organi. Zaradi kritičnega zdravstvenega stanja, v katerem se je znašla, naj bi že bila poskrbela za finančno varnost ljudi, ki jih ima najraje, in se umaknila v osamo, da bi lahko v miru uživala v prav vsakem trenutku življenja, ki ga ima še pred seboj. Informacij ni nikoli konkretno pokomentirala. Ustvarjalci spletnega portala Radar Online so se razpisali o tem, da je njen mir skalila tožba zaradi domnevne prevare, s katero naj bi se bila okoristila za pet milijonov dolarjev. Zaradi bolezni je morala Cher leta 2014 prekiniti turnejo Dressed to Kill Tour in se ob tem soočiti še s tožbo umetnika Moshika Nadava, ki trdi, da si je ustvarjala dobiček na osnovi njegovega dela in izuma, ki ga je kreiral in zaščitil že leta 2011. Gre namreč za obliko fonta, imenovanega Paris, ki ga danes uporabljajo njegove stranke, med njimi ameriški modni mesečnik Vogue in kozmetični gigant Estée Lauder. Nadav trdi, da sta na pevkinem 25. studijskem albumu z naslovom Closer to the Truth dva logotipa s črkami, ki so skoraj povsem enake tistim, ki so njegov izum in zaščitni znak. Omenjeni album se je prodal v 500 tisoč primerkih, zato Nadav pravi, da je na podlagi njegovega dizajna zaslužila milijone.

Mladi me imajo še vedno radi, a nočem biti v razmerju s smrkavcem

Svoj čas naj bi bila Cher na bančnem računu skladiščila več kot 300 milijonov dolarjev, a je baje večino bogastva zaradi slabih poslovnih odločitev zapravila. Najbolj črnogledi tabloidi čez lužo so pred leti zapisali, da najbrž nima niti za svoj pogreb. Mnogo preveč je posodila družinskim članom in prijateljem, a denarja nikoli ni dobila nazaj. Uživala je v ekscesno razkošnem življenjskem slogu in finančno naj bi jo izčrpali tudi nešteti lepotni posegi. Zaradi nekaj premišljenih poslovnih potez pa naj bi se večina njenega bogastva medtem že vrnila.

Precej majavo je tudi njeno družinsko življenje. Že pred leti se je njena hčerka odvetnica, pisateljica, glasbenica in igralka Chastity Sun Bono odločila, da bo spremenila spol. Na operacijski mizi v Beogradu je postala Chaz Bono. Odnosi med njima so se sčasoma močno ohladili in skrhali. Nič kaj bolje menda ni s sinom Elijahom Bluejem Allmanom. Chazu je namenila kar nekaj denarja za njegovo hujšanje. Transmožakar je namreč na vrhuncu debelosti tehtal kar 156 kilogramov, nato pa shujšal za 27 kilogramov. Trenerje in svetovalce je plačala mama, ki je za račune odštela več kot 130 tisoč evrov.

Cher je zavezana samskosti. Ko ji je bilo 68 let, je potožila: "Groza me je staranja, in čeprav mi vsi pravijo, da na odru kar prekipevam od samozavesti, na sebi ne morem izpostaviti ničesar pozitivnega in lepega, ko kamere ugasnejo. Iz hiše sem odstranila vsa ogledala. Zreli moški me nočejo niti pogledati. Mladi me imajo še vedno radi, a nočem biti v razmerju s smrkavcem."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku