Stanovanja na Prevaljah: Staro se umika novemu

Tomaž Ranc, 23.5.2020
Tomaž Ranc

V središču Prevalj, na lokaciji 150 let stare Kertove hiše, ki so jo porušili, se začenja gradnja bloka z nadstandardnimi stanovanji za trg.

Na Prevaljah so v teh dneh začeli rušiti eno starejših hiš v središču kraja, znano tudi pod imenom Kertova hiša na Trgu 1 tik ob glavni cesti, v bližini občine. Podjetje GiP Lichteneger, d.o.o., iz Kotelj bo na njenem mestu zgradilo blok z nadstandardnimi stanovanji. Hiša, ki se bo umaknila novemu objektu, je bila sicer zgrajena leta 1870. Maks Paradiž je v knjigi Hiše pripovedujejo poročal, da je bila najprej v lasti trgovca Zimerla, kasneje Janka Kluna, leta 1938 pa jo je kupil trgovec Mirko Kert. Zadnja leta so jo dajali v najem.

image
Tomaž Ranc Danilo Lichteneger: ”Cena stanovanja je 1500 evrov za kvadratni meter.” 

Nadstandardni blok s podzemno garažo

V novi poslovno-stanovanjski objekt je zagrizel investitor Danilo Lichteneger. "Gradbeno dovoljenje imamo že od januarja, v 14 dneh bomo opravili rušitvena dela, nato začnemo dela, ki bodo trajala kako leto in pol. Gradili bomo stanovanjski objekt z garažno hišo in poslovnimi prostori. Stanovanja so različne velikosti, od garsonjer do večjih, na primer okoli 80 kvadratnih metrov, na vrhu sta dve večji stanovanji z okoli 120 kvadratnimi metri površin. Okoli 70 odstotkov stanovanj je že rezerviranih," je povedal. Cena stanovanj je 1500 evrov na kvadratni meter, a ne vključuje cene za parkirna mesta, ki pripadajo stanovanju in ki so v kletni garaži ali pritličju. Za parkirno mesto v garaži bo treba dodatno odšteti deset tisoč evrov, v pritličju pa štiri tisoč evrov, pri čemer sta za vsako stanovanje načrtovani dve parkirni mesti in shramba. Načrt bloka je delo arhitektke Natalije Haber Kotnik. Načrtovano je ogrevanje na toplotno črpalko v kombinaciji z zemeljskim plinom, v stanovanjih bo talno ogrevanje. Nekatera bodo v dveh etažah. "Ta hip bo največji zalogaj izkop za garažno hišo. Gre za zasebno investicijo za trg. Predvideni zaključek del je prihodnje leto avgusta," je dejal Lichteneger.

Za eno stanovanje kar 40 prosilcev
Na razpis občine za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem se je prijavilo 40 prosilcev, 28 jih izpolnjuje pogoje. Župan Matic Tasič: "Prioritetna lista bo oblikovana na seji sveta junija, je pa na voljo le eno stanovanje. Zadeve rešujemo s preselitvami, ko se nekatera izpraznijo, delno bomo poskušali z gradnjami s Stanovanjskim skladom. Nekaj bi jih lahko zgradili na območju Polja. "Interes gradbincev je kar velik, lastništvo zemljišča pa je cerkveno in se pogovarjamo, sicer v kraju ni večjega prostora," pravi župan.

Potreba tako po socialnih kot po tržnih stanovanjih

Tudi na Prevaljah kot sicer na Koroškem stanovanj primanjkuje, sicer je nazadnje na območju nekdanjega vrtca v Zgornjem kraju za blok s 15 stanovanji poskrbelo podjetje Vertikala-X. "So še potrebe, Prevalje so zanimiva lokacija, po moji oceni bi od 15 do 20 stanovanj za trg hitro prodali. Tudi Vertikalin blok je šel hitro v promet. Glede socialnih stanovanj pa je to stvar občine morda v kombinaciji s Stanovanjskim skladom, saj marsikdo živi v zelo slabih razmerah. Tudi blok s 15-20 socialnimi stanovanji bi takoj napolnili. Vem, koliko ljudi kliče. Problem pa je tudi, da trg najemniških stanovanj ne deluje," pravi Stanko Kumprej iz agencije Simobilia. In zakaj ne? "Ker gre za odgovornost, tudi stimulativno ni, ker najemodajalec plača 25 odstotkov davka, obenem pa je prisotna bojazen, da bo najemnik kaj poškodoval, včasih res doživiš kako presenečenje," je dejal Kumprej.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku