(SVET) Še tretja žrtev na Hrvaškem, evropski poslanci sprejeli tri ukrepe za boj proti koronavirusu

A.L., M.R., STA, 26.3.2020
Reuters

V kitajski provinci Hubei, žarišču pandemije novega koronavirusa, so po dveh mesecih odpravili stroge omejitve. Španija pa je včeraj po številu smrtnih primerov covida-19 prehitela Kitajsko. Iz najhuje prizadete države Italije medtem poročajo rahlem upadanju novega števila okužb in smrti zaradi koronavirusa.

23.00

Evropski parlament potrdil tri izredne ukrepe v boju proti koronavirusu

Evropski poslanci so z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku skoraj soglasno potrdili tri izredne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. To so naložbena pobuda v vrednosti 37 milijard evrov, prekinitev izvajanja pravil o letaliških slotih za preprečitev praznih letov in razširitev uporabe solidarnostnega sklada na področje javnega zdravja.

Pri prvem ukrepu gre za preusmeritev 37 milijard evrov kohezijskih sredstev EU v pomoč zdravstvenim sistemom, malim in srednjim podjetjem, trgu dela in drugim ranljivim delom gospodarstev članic, so izpostavili v parlamentu. Drugi ukrep je prekinitev izvajanja evropskih pravil o dodeljevanju slotov na letališčih v EU, kar naj bi letalskemu sektorju pomagalo pri odzivanju na pandemijo covida-19, obenem pa naj bi s preprečitvijo praznih letov prispevalo k zmanjšanju izpustov.

Pri tretjem ukrepu gre pa za razširitev uporabe solidarnostnega sklada, iz katerega lahko sicer članice črpajo pomoč v primeru naravnih nesreč, kot so poplave, gozdni požari, potresi, nevihte in suša, tudi na nujne primere na področju javnega zdravja.

22.50

Še tretja žrtev na Hrvaškem

Danes popoldne je na Hrvaškem umrla še tretja žrtev okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnici v Slavonskem Brodu je umrla 65-let stara ženska, ki je imela tudi drugo pridruženo hujšo bolezen. V bolnišnico je prišla danes, saj ni imela resnejših simptomov bolezni covid-19, vseeno so ji vzeli bris, kako uro po tem, ko so iz Zagreba prišli izvidi, da je pozitivna, pa je umrla.

18.00

V Avstriji najmanj 52 smrtnih žrtev novega koronavirusa

V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 52 ljudi. Z novim koronavirusom je v Avstriji okužen 6601 človek. Skupno so opravili doslej v Avstriji 35.995 testov na okužbo, poroča danes na spletni strani avstrijski dnevnik Kronen Zeitung. 

Po navedbah avstrijskega ministrstva za zdravje so v Avstriji sicer do 15. ure potrdili najmanj 49 smrtnih žrtev ter 6398 primerov okužb z novim koronavirusom. Zadnja smrtna žrtev je 79-letnik, ki je hkrati tudi prva smrtna žrtev v zvezni deželi Predarlsko. V Avstriji tako sedaj ni več nobene zvezne dežele, ki ne bi imela tudi smrtnega primera zaradi covida-19.

17.55

Kitajska prepoveduje tujcem vstop v državo

Kitajska je napovedala, da bo začasno prepovedala vstop v državo vsem tujim državljanom, ki imajo vizume ali dovoljenje za bivanje. Že pred tem pa so napovedali omejitev mednarodnih letalskih povezav. Z ukrepi želijo preprečiti vnos koronavirusa v državo, potem ko že dva dneva niso potrdili novih domačih okužb. Na Kitajskem že dva dni zapored niso zabeležili nobenih novih domačih okužb z novim koronavirusom. Hkrati je število uvoženih okužb preseglo številko 500; večinoma gre za kitajske državljane, ki so se vrnili v domovino.

17.00

V Nemčiji vsak teden opravijo pol milijona testov, zato je število žrtev nižje

V Nemčiji tedensko opravijo do pol milijona testiranj za novi koronavirus, je dejal virolog Christian Drosten. Zgodnjo zaznavanje bolezni pa je bilo ključnega pomena, da v državi ni veliko smrtnih primerov zaradi covida-19, je dodal. V Nemčiji so potrdili več kot 36.000 okužb, s čimer je država med bolj prizadetimi po številu okužb.

image
EPA Nemški vojak med jemanjem brisa v kraju Sankt Wendel.

Obenem pa je covidu-19 po podatkih Inštituta Robert Koch podleglo 198 ljudi, kar pomeni, da je stopnja smrtnosti okoli 0,5 odstotka. Po oceni strokovnjakov gre zasluga za nizko smrtnost testiranju in sledenju potrjenih primerov. To je tehnika, ki je uspešna tudi v Južni Koreji in Singapurju.

14.50

V Avstriji zaradi koronavirusa pogrebe prenašajo prek spleta

Na Dunaju se ukrepom zaradi novega koronavirusa prilagajajo tudi pogrebne službe. Ponujati so začele prenose pogrebov prek spleta, ki so brezplačni. Pogreb snemajo z mobilnim telefonom in ga prenašajo prek spletne platforme Zoom, ki je zaščitena z geslom. Svojci prejmejo tudi posnetek, ki ga lahko delijo z drugimi, če želijo.

Za podobno rešitev so se odločile tudi pogrebne službe v nekaterih drugih državah, kjer so oblasti omejile gibanje na prostem, med drugim v Franciji in Španiji.

14.00

Papež ni okužen z novim koronavirusom

Papež Frančišek je bil na testiranju za novi koronavirus negativen, danes poročajo italijanski mediji. Testirali so ga, potem ko so okužbo potrdili pri njegovem tesnem sodelavcu. Okužbo naj bi odkrili pri uradniku vatikanskega državnega sekretariata, ki že več let biva v Domu svete Marte, kjer živi tudi papež. Moškega z rahlo povišano telesno temperaturo so prepeljali v rimsko bolnišnico, njegovo pisarno pa so razkužili

13.30

Na Severnem Irskem aretirali moškega, ker je namerno kašljal v policista

V Belfastu na Severnem Irskem so aretirali moškega zaradi poskusa hude telesne poškodbe, ker je namerno kašljal v policista, pred tem pa zatrjeval, da je okužen z novim koronavirusom, je danes sporočila severnoirska policija.

Policija je 39-letnega moškega najprej obravnavala zaradi družinskega nasilja in ga priprla. Moški je policistoma, ki sta vklenila, najprej dejal, da je okužen z novim koronavirusom, nato pa vanju namerno zakašljal.

Nasilni napadalec s kašljem naj bi se še danes pojavil pred sodiščem v Belfastu.

Iz Irske medtem poročajo, da je bil irski minister za zdravje Simon Harris žrtev potegavščine, ko naj bi v Dublinu k njemu pristopila moški in ženska, vanj zakašljala in nato v smehu zbežala.

"Ničesar smešnega ni v tem. Je dokaj patetično," so besede, s katerimi je minister pospremil dogodek, ki naj bi se zgodil v torek. Dodal je, da se prek družbenih omrežij očitno širi tovrstna igra, ki vključuje snemanje takšnih dejanj. Napovedal je, da bo država proti temu ukrepala "na vso moč z vsemi pooblastili, ki jih ima na voljo".

image
Reuters

13.15

Na Hrvaškem druga smrtna žrtev novega koronavirusa

Na zagrebški infekcijski kliniki je danes umrla druga žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Hrvaški mediji poročajo, da gre za 74-letnika, ki je bil nekaj dni na ventilatorju zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja po okužbi.

V slabem zdravstvenem stanju zaradi okužbe je tudi soproga danes preminulega moškega, je poročal novičarski portal index.hr. Na ventilatorju je bilo danes še 13 okuženih na Hrvaškem, večina v zagrebški bolnišnici.

Prva žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem je bil 65-letnik iz hrvaške Istre, ki je umrl prejšnji teden v samoizolaciji. Hrvaške oblasti so v sredo uradno potrdile, da je bil zanj usoden covid-19.

Moški je bil iz Brtonigle, ki leži med Umagom, Bujami in Novigradom. V Brtonigli je še osem okuženih oseb, med katerimi je tudi župan občine Pavao Klarić, ki je v puljski bolnišnici.

Hrvaške oblasti so danes sporočile, da je bilo zjutraj na Hrvaškem 481 okuženih z novim koronavirusom, kar je za 63 oseb več kot v sredo zjutraj.

12.15

Covid-19 v Španiji zahteval več kot 4000 smrti

Koronavirusna bolezen 19 je v Španiji zahtevala 4089 smrtnih žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo še 655 ljudi, kar je manj kot dan pred tem, ko bilo žrtev 738. Vse skupaj se je doslej v Španiji z novim koronavirusom okužilo 56.188 ljudi, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Ob tem so podaljšali izredne razmere do 12. aprila.

Število okužb in smrtnih žrtev novega koronavirusa narašča, čeprav je v Španiji že od 14. marca v veljavi karantena, ki močno omejuje gibanje prebivalcev. Španski parlament je sicer ponoči izredne razmere, vključno s karanteno, podaljšal do 12. aprila, navaja španski časnik El Pais.

Najhuje prizadeta ostaja madridska regija, kjer se je doslej okužilo 17.166 ljudi, umrlo jih je 2090.

Španski premier Pedro Sanchez je ob tem dejal, da se Španija sooča z najhujšim obdobjem po španski državljanski vojni med letoma 1936 in 1939, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Samo najstarejši, ki poznajo težke razmere med državljansko vojno in po njej, se lahko spomnijo česa hujšega, kot se dogaja zdaj," je poudaril.

11.45

V Moskvi karantena za starejše

V Moskvi od danes velja karantena za skoraj 1,9 milijona starejših in bolnih meščanov. Po napovedih moskovskih oblasti bo karantena v veljavi dobre tri tedne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Karantena velja za prebivalce, ki so starejši od 65 let ali kronični bolniki. Izjemoma bodo lahko svoje domovanje zapustili le, če bodo odšli k zdravniku ali v lekarno. Tudi takrat bodo domovanje lahko zapustili le, če si bodo nadeli zaščitno masko, je pojasnil moskovski župan Sergej Sobjanin.

Karantena bo prizadela številne starejše Moskovčane, ki zaradi premajhnim pokojnin še vedno hodijo na delo.

Moskovske oblasti bodo sicer vsem, ki bodo spoštovali karanteno, nakazale dodatnih 4000 rubljev (približno 46 evrov). Moskva je tudi uvedla posebno telefonsko številko, na kateri je mogoče naročiti zdravila, življenjske potrebščine ali pomoč.

"Najbolje, kar lahko storite, je, da se odpeljete na dačo, še posebej, ker bo postalo toplo," je še svetoval moskovski župan.

11.30

V Iranu covid-19 zahteval več kot 2200 smrtnih žrtev

Iran je danes sporočil, da je v državi za covidom-19 umrlo še 157 ljudi, tako da je vse skupaj ta bolezen zahtevala 2234 smrtnih žrtev. Ob tem so v zadnjih 24 urah potrdili 2389 novih okužb z novim koronavirusom. Vse skupaj se je v Iranu doslej okužilo 29.406 ljudi.

Iran tako ostaja ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, skupaj z Italijo, Španijo in Kitajsko, kjer se je virus prvič pojavil.

11.05

Slovenka v Milanu po 21 dneh v karanteni: Tukaj je vojna, a mi smo na kavču

Morala ljudi v Bergamu je na dnu. Skoraj vsak ima v družini nekoga, ki je okužen z novim koronavirusom, najhuje pa je, da ravno najbolj ogroženi ne razumejo, da morajo ostati doma. Več -> TUKAJ.

11.00

V Črni gori s koronavirusom okuženih okoli 70 ljudi

V Črni gori se je z novim koronavirusom okužilo še 14 ljudi, tako da se jih je doslej vse skupaj tam okužilo 67, je danes sporočil črnogorski inštitut za javno zdravje.

"Kako nevarni so stiki, med drugim govori podatek, da se je od dveh vnesenih primerov okužilo 28 drugih ljudi. En primer je sprožil verigo okužb pri 15, drugi pa pri 13 ljudeh," so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili s črnogorskega inštituta. Opozorili so, da bi lahko število okuženih z novim koronavirusom še naraslo.

Posebno pozornost pristojne oblasti namenjajo občini Tuzi, kjer so samo v enem dnevu zabeležili 15 novih primerov okužbe. Prebivalci so v karanteni, policija pa nadzoruje prihode in odhode z območja občine. Testirajo vse, ki so bili v stiku z okuženimi.

Prvi primer okužbe so v Črni gori potrdili 17. marca, doslej je covid-19 zahteval eno smrtno žrtev.

10.55

V Španiji kamenjali reševalna vozila z bolniki s covidom-19

V Španiji so kamenjali več reševalnih vozil s starejšimi bolniki s koronavirusno boleznijo 19. Nedavni napad na skupno 28 bolnikov se je zgodil v kraju La Linea de la Concepcion na jugu države, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila španska policija.

image
Reuters

V torkovem napadu je sodelovalo več deset ljudi, ki so želeli preprečiti, da bi bolnike, nekateri so bili okuženi, drugi z bolezenskimi znaki covida-19, odpeljali iz občine Alcala del Valle v karanteno v dom za starejše občane v omenjenem andaluzijskem mestu.

Protestniki so hkrati poskušali s cestnimi barikadami preprečiti, da bi konvoj prispel na cilj.

10.45

Posamezne študije kažejo, da bi toplo vreme lahko upočasnilo širjenje koronavirusa. A kaj se bo zgodilo prihodnjo zimo?

Nekatere študije kažejo, da bi toplo vreme morda lahko vsaj začasno upočasnilo širjenje novega koronavirusa, podobno kot velja za druge respiratorne okužbe. Poleg tega znanstveniki napovedujejo, da bo novi virus verjetno več težav povzročal v krajih z zmernim podnebjem kot v tropih. Več -> TUKAJ.

10.35

V Turčiji ob naraščanju žrtev covida-19 šole ostajajo zaprte do konca aprila

V Turčiji so v sredo potrdili še 15 smrtnih primerov covida-19, skupno 59, je v sredo zvečer sporočil minister za zdravje Fahrettin Koca. Na novo okuženih je 561 ljudi, skupno 2433. Zaprtje šol so podaljšali do 30. aprila.

Turški minister za izobraževanje Ziya Selcuk je na novinarski konferenci, na kateri je bil tudi Koca, v Ankari sporočil, da šole ostajajo zaprte do konca aprila, v tem času pa bodo nadaljevali z izobraževanjem na daljavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v televizijskem nagovoru državljanom v sredo zvečer izrazil upanje, da bodo širjenje novega koronavirusa ustavili v dveh do treh tednih. V nasprotnem primeru bodo morali sprejeti še strožje ukrepe, je opozoril. Državljane je pozval k potrpežljivosti in spoštovanju navodil.

9.55

V Srbiji covid-19 zahteval še dve življenji

V Srbiji sta ponoči zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli še dve osebi, kažejo podatki ministrstva za zdravje na spletni strani Covid19.rs. Skupno je doslej umrlo šest ljudi.

Zadnji žrtvi sta 80-letnik in 62-letnica, ki sta oba imela kronične bolezni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Iz Srbije so v sredo poročali o največjem dnevnem porastu okuženih - 81, skupno 384. Od izbruha virusa 6. marca so testirali skupno 1161 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

9.50

Na Hrvaškem 481 okuženih, 14 na ventilatorjih

Potem ko so od srede popoldne zabeležili še 39 primerov okužbe z novim koronavirusom, se je skupno število okuženih na Hrvaškem povzpelo na 481, je danes potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Na ventilatorjih je 14 oseb, štiri več kot je v sredo. Med okuženimi sta tudi prva dva hrvaška policista.

image
EPA

Beroš je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu povedal, da se je v 24 urah število okuženih zvišalo za 63, kar pomeni, da se v državi število okuženih ne zvišuje eksponentno. Izrazil je upanje, da bodo takšno stanje tudi obdržali.

Povedal je, da so doslej opravili skoraj 4000 laboratorijskih testiranj sumov okužb, od tega več kot 500 v sredo, saj so odprli dodatne laboratorije.

9.45

V Avstriji najmanj 43 smrtnih žrtev novega koronavirusa

V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 43 ljudi. Z novim koronavirusom je okuženih 5888 ljudi. Skupno so opravili 35.995 testov na okužbo, poroča danes na spletni strani avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Zadnja dva smrtna primera covida-19 so zabeležili v Spodnji Avstriji, kjer sta umrla 77-letni moški in 83-letna ženska.

Največ potrjenih okužb ima Tirolska, 1460, sledita Zgornja Avstrija s 1024 in Spodnja Avstriji z 799 potrjenimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 633 okužb, na avstrijskem Koroškem 168. Najmanj okužb z novim koronavirusom, 89, so doslej potrdili na Gradiščanskem.

9.30

Razpoloženje med nemškimi potrošniki najslabše po letu 2009

Zaupanje nemških potrošnikov je zaradi epidemije koronavirusa strmoglavilo na najnižjo raven po maju 2009, ko je svet zajela velika finančna in gospodarska kriza. Kazalnik zaupanja potrošnikov, ki ga za mesec vnaprej izračunava raziskovalna hiša Gfk, za april znaša 2,7 točke, kar je 5,6 točke manj kot za marec.

"Zaradi močnega porasta okužb v Nemčiji ter s tem povezanih ukrepov in omejitev je zaupanje potrošnikov popolnoma splahnelo," so ocenili v Gfk. Vseh približno 2000 vprašanih je bilo pesimističnih v pogledih, ali bo gospodarstvo sploh raslo, saj je koronavirus ustavil javno življenje in zaprl številne obrate.

8.55

Na Slovaškem med pandemijo državi dostop do mobilnih telefonov državljanov

Slovaški parlament je v sredo po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov.

image
Reuters

Dopolnilo, za katero je glasovalo 91 poslancev, 43 jih je bilo proti, bo zdravstvenim oblastem omogočilo dostop do podatkov o lokaciji mobilnega telefona, s pomočjo katerih bodo spremljale gibanje bolnikov, okuženih s koronavirusom.

Nova vlada pod vodstvom konservativnega premierja Igorja Matoviča, ki je posle prevzela v soboto, želi na ta način preverjati, ali ljudje kršijo pravila karantene. Ukrep predvideva, da če bi bil posameznik pozitiven na testu za covid-19, ki ga povzroča virus, bi ljudje, ki so bili v stiku z njim, dobili obvestilo.

8.40

Rusija bo zaradi koronavirua prepovedala mednarodne polete

Rusija bo s petkom prepovedala vse redne in čarterske letalske polete v in iz drugih držav, s čimer želi preprečiti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Izjema bodo sicer poleti, s katerimi se bodo Rusi vračali v domovino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Rusiji sicer poročajo o več kot 650 primerih okužbe z novim koronavirusom, večinoma v prestolnici. Moskovski župan Sergej Sobjanin je predsednika Vladimirja Putina ta teden opozoril, da je dejansko število okuženih bržkone precej višje od uradne statistike.

8.20

Joshua v osamitvi po srečanju s princem Charlesom

Anthony Joshua, svetovni boksarski prvak verzij IBF, WBA in WBO, je moral v osamitev, potem ko se je 9. marca na dnevu Commonwealtha srečal z britanskim princem Charlesom, ki je okužen s koronavirusom.

Na proslavi so bili poleg boksarja in princa, za katerega ne morejo točno določiti, kje in kdaj se je okužil, tudi britanski premier Boris Johnson in nekateri športniki ter estradniki, poroča Daily Mail.

image
Reuters

Joshua, ki se sicer dobro počuti, naj bi 20. junija na stadionu Tottenhama branil svoje naslove v dvoboju z obveznim izzivalcem Bolgarom Kubratom Pulevom. Obračuna zaenkrat še niso odpovedali.

7.45

V Južni Koreji več kot 100 novih primerov koronavirusa

V Južni Koreji so od srede zabeležili 104 nove primere okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je število potrjenih primerov povzpelo na 9241. Za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je umrlo še pet ljudi, od začetka izbruha pa 131.

V Južni Koreji že 15 dni beležijo manj kot 200 novih primerov okužbe na dan, kar kaže, da se je izbruh relativno ustalil, ugotavlja južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni.

7.30

Na Kitajskem nobene nove domače okužbe, 67 uvoženih primerov

Iz Kitajske danes poročajo o 67 novih okužbah z novim koronavirusom in šestih smrtnih primerih. V provinci Hubei, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil, niso zabeležili nobenega novega primera, so sporočili iz kitajske nacionalne zdravstvene komisije.

image
Reuters

V Hubeiju so v sredo po dveh mesecih odpravili stroge omejitve, zaradi katerih prebivalci niso smeli potovati. Z zdravstvenim potrdilom lahko zdaj spet potujejo po državi. Izjema so prebivalci glavnega mesta province Wuhana, kjer bodo ukrepi veljali do 8. aprila.

7.20

O odzivanju na pandemijo koronavirusa danes vrh EU in Evropski parlament

O odzivanju na pandemijo koronavirusa bodo danes razpravljali voditelji članic EU na videokonferenčnem zasedanju in evropski poslanci, ki bodo na izrednem plenarnem zasedanju z glasovanjem na daljavo potrdili niz izrednih ukrepov v boju proti virusu. V ospredju razprave voditeljev bo predvidoma pomoč državam iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.

7.10

V ZDA z novim koronavirusom okuženih 69.000 ljudi, umrlo 1042

Število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa je v sredo v ZDA spet naraslo, in sicer na 69.000 oziroma 1042, od tega največ v državi New York, znotraj države pa v mestu New York, kjer že postavljajo zasilne mrtvašnice. Župan Bill de Blasio je zaradi kršenja prepovedi druženja ukazal odstranitev košev na košarkarskih igriščih.

V državi New York so do srede zvečer zabeležili 33.000 okužb in 366 mrtvih, samo v mestu New York pa 20.000 okuženih in 280 mrtvih. Ostale zvezne države so daleč zadaj, vendar tudi tam narašča število okužb in smrti.

image
Reuters

De Blasio je ocenil, da se bo do konca pandemije s koronavirusom okužila polovica mestnega prebivalstva oziroma več kot štiri milijone ljudi, pri tem pa je dodal, da bo imelo 80 odstotkov okuženih le blažje simptome bolezni. Do takrat pa je še daleč in v mestu nastaja kriza.

7.05

Generalni sekretar ZN Guterres pozdravil prekinitve ognja po svetu zaradi koronavirusa

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v sredo pozdravil pozive nekaterih skupin po svetu k takojšnji prekinitvi spopadov zaradi boja proti pandemiji novega koronavirusa. K prekinitvi ognja so pozvali komunistični gverilci na Filipinih, premirje v Libiji se nekako drži, podobno pa se dogaja drugje po svetu.

Guterres je sporočil, da je opogumljen, ker se kaže nastanek zavesti, da je zdaj najpomembnejši boj proti koronavirusu.

7.00

Ameriški senat potrdil predlog zakona o gospodarski pomoči zaradi koronavirusa

Ameriški senat je v sredo soglasno potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva pomoč podjetjem in posameznikom. Američani, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev letno, bodo dobili po 1200 dolarjev pomoči.

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo pozval senat, naj potrdi predlog, ker gre za pomoč delavcem, in zagotovil, da ga bo podpisal. O predlogu mora glasovati še predstavniški dom kongresa, kar bi lahko izvedli s prisotnostjo le nekaj kongresnikov in soglasno potrditvijo do petka. Čeprav pa godrnjajo tako na skrajni levici kot desnici in bo morda potrebno fizično glasovanje.

image
EPA

6.45

Nad virus ne moreš s topovi

"V Češko je koronavirus vdrl kakšen dan kasneje, ker so morali češki smučarji iz Italije domov najprej čez Slovenijo in Avstrijo," se v začetku najinega telefonskega pogovora malce pošali Večerov nekdanji sodelavec iz Prage Nino Košutić. "Da, virus so k nam zanesli smučarji. Teh je bilo iz Češke v tujini kar 200 tisoč. Prvi okuženi - mimogrede, je že ozdravel - pri nas ni bil zdravnik kot pri vas, čeprav je bilo med prvimi okuženimi tudi tukaj precej zdravnikov." Več -> TUKAJ.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku