Svetovalnica: Ko otroci odidejo

Petra Cvek, uni. dipl. andragoginja in spec. psihoterapije, 11.12.2019
Profimedia

Vrsto let so otroci osrednji del našega življenja. Ko so še čisto majhni, se svet vrti okrog njih, ko nekoliko odrastejo, jim sicer na videz namenjamo manj pozornosti, a še vedno so prisotni v naših mislih, so tema pogovorov s partnerjem. Kaj pa, ko odidejo?

Takrat v marsikaterem zakonu zavlada praznina in postavi se vprašanje: "Kaj pa zdaj?". Kar naenkrat se partnerja ali zakonca zavesta, da sta se oddaljila, da nimata več ničesar skupnega. Še skupno temo za pogovor včasih težko najdeta. Začneta se spraševati, kdaj se je to zgodilo in kako je do tega sploh prišlo. A dejstvo je, da tisto, čemur dajemo pozornost raste, ostalo pa malo manj. In vrsto let sta pozornost dajala skrbi za otroke, manj pa skrbi za njuno povezanost.

Ko spoznata, da sta se odtujila, imata pogosto občutek, da se je to zgodilo kar samo od sebe in zato tudi pogosto ne najdeta načina, da bi se znova povezala. Pozabita na vse tisto, kar ju je povezovalo, še preden so v njuno življenje vstopili otroci.

Odgovor na vprašanje, kaj lahko storim, da se partnerju znova približam in začutim povezanost z njim, se skriva v nas.
image
Profimedia Posvečanje delo in otrokom lahko zakonskima partnerjema odzvamejo bližino.

Kaj storiti, da bi povezanost, ki sta jo nekoč imela, spet obudila?

Predvsem je pomembno, da se zavedata, da sta se v vseh teh letih oba spremenila. Hobije, ki sta jih morda nekoč imela, sta postavila na stranski tir. Aktivnosti, ki so ju nekoč združevale, je zamenjala skrb za otroka. Pogovor o tem, ali lahko katero od teh aktivnosti ponovno obudita, je tako dober začetek. Kreiranje skupnih spominov je namreč dober način povezovanja s partnerjem.

Prav tako si lahko pomagata tako, da se skušata spomniti, kaj ju je drug na drugem sploh pritegnilo. Kako to, da sta izbrala prav drug drugega? Katere so bile tiste lastnosti in kvalitete, ki sta jih drug pri drugem cenila, ko sta se začela spoznavati? To je način, na katerega lahko obudimo delčke iskrice, ki nam je znana iz prvih nekaj zmenkov. Morda lahko katerega od njih celo uporabimo kot inspiracijo za novi prvi zmenek.

image
Profimedia Vzemi si čas zase in raziskujta aktivnosti, v katerih se lahko zbližata.

Prevzemimo pobudo in ne čakajmo, da bo prvi korak naredil partner

Verjamem, da nam je pomembno ostati povezani s partnerjem, saj v nasprotnem primeru verjetno ne bi niti opazili, da si nismo več tako blizu, kot smo si bili nekoč. In če nam je to pomembno, potem se zdi smiselno iskati načine, da se partnerju znova približamo. A po izkušnjah sodeč, se prav tu mnogi ujamejo v past pričakovanj. Pričakujejo namreč, da mora prvi korak k povezovanju narediti partner. In čakajo, ob tem nekoliko negodujejo, nato še malo čakajo, potem pa začnejo partnerja kritizirati, češ, sploh mu ni mar. S tem pa se nehote prepad med njima le še poglobi.

Odgovor na vprašanje, kaj lahko storim, da se partnerju znova približam in začutim povezanost z njim, se skriva v nas. Kako smo se mu približevali v obdobju še pred otrokom? Kako smo takrat skrbeli za povezanost z njim? In kaj od tega lahko naredimo tudi danes? Ali pa, kaj novega lahko storimo danes, da znova vzpostavimo povezanost? To so vprašanja, s katerimi se bomo usmerili k prevzemanju pobude in začeli uresničevati to, kar nam je pomembno – ostati skupaj in povezana.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku