Svetovalnica: Zakaj se to vedno dogaja meni?

Petra Cvek, uni. dipl. andragoginja in spec. psihoterapije, 6.11.2019
Profimedia

Ste imeli kdaj občutek, da se je svet zarotil proti vam?

Da se vam življenje dogaja, vi pa ga lahko le nemočno opazujete in upate na najboljše? Da ste del vrtiljaka, iz katerega ne znate izstopiti, čeprav si želite? In se ob tem spraševali, zakaj se to vedno dogaja prav vam?

Omenjena vprašanja so vprašanja, ki si jih pogosto zastavljamo takrat, kadar imamo občutek nemoči. Občutek, da naše življenje vodi nekdo drug, mi pa smo zgolj statisti. To je občutek, ki je znan tistim, ki se pogosto identificirajo z vlogo žrtve.

Psiholog dr. Stephen Karpman je leta 1968 predstavil model, imenovan Karpmanov dramski trikotnik, s katerim je predstavil vloge, ki jih vede ali nevede prevzemamo v življenju. Ena od vlog je tudi vloga žrtve, v skladu s katero imamo občutek, da smo brez moči, da nimamo izbire, da se nam godi krivica in se ob tem sprašujemo, zakaj se vse to dogaja prav nam.

Življenje je v naših rokah in na videz še tako neprijetne situacije so pravzaprav lahko blagoslov.

Kaj naj naredim, da se bom počutil bolje?

Verjamemo, da so za naša počutja krivi drugi ljudje. Ali to, da smo se znašli v neprijetnih situacijah, da je naše počutje torej rezultat nečesa, kar je izven nas in nad čimer nimamo nobene kontrole. Zato tudi svojo pozornost usmerjamo izven sebe in odgovore za vse, kar doživljamo iščemo tam, namesto v sebi, kjer pravzaprav so.

Če verjamem, da se slabo počutim zaradi nečesa, kar je naredila druga oseba, se sprašujem, zakaj mi to dela in stremim k temu, da bi se ona spremenila. Saj verjamem, da bi se s tem izboljšalo tudi moje počutje. Če verjamem, da se slabo počutim zaradi neke zunanje situacije, si želim, da bi se ta spremenila, saj verjamem, da je to tisto, kar potrebujem, da se bom znova počutila dobro.

image
Profimedia Ste imeli kdaj občutek, da se je svet zarotil proti vam? Tako razmišljamo, ko smo v vlogi žrtve.

Vse je stvar perspektive

A druga oseba je, kakršna je in situacija je, kakršna je. Ni ne dobra, ne slaba, temveč samo je. Mi smo tisti, ki jo doživljamo kot dobro oziroma slabo in verjamemo, da slaba situacija v nas povzroči tudi slabo počutje, dobra pa dobrega.

Več let sem vodila delavnice za iskalce zaposlitve in vedno mi je bilo zanimivo opazovati, kako so izgubo zaposlitve različni ljudje doživljali zelo različno. Nekateri so se jezili na pretekle delodajalce, drugi so razmišljali, da je za izgubo zaposlitve krivo njihovo slabo delo, tretji so se spraševali, zakaj je to doletelo prav njih, četrti pa so v tem videli olajšanje. Enaka situacija, ki pa so jo vsak doživljali na svoj način. Pogosto kaj podobnega slišimo pri ljudeh, ki zbolijo. Nekateri se vdajo v usodo, drugi se borijo.

"Spremeni sebe in spremenil boš svet."
Ljudska modrost
image
Profimedia Če verjamemo, da se slabo počutimo zaradi neke zunanje situacije, verjamemo, da je nekdo zunaj nas odgovoren za naše počutje. Na ta način svojo odgovornost prelagamo na drugo osebo ali situacijo.

Kaj se lahko iz izkušnje naučim?

Z vprašanjem, zakaj se to dogaja prav meni, se vedno usmerjamo na iskanje vzrokov izven sebe in načinov, da bi zmogli spremeniti zunanje okoliščine, ki pa jih ne moremo. Spremenimo pa lahko nekaj drugega.

"Spremenite svoj pogled na svet in svet, ki ga gledate, se bo spremenil," pravi dr. Wayne Dyer. Da bi to lahko storili, je naslovno vprašanje smiselno zamenjati z vprašanji: "Kaj se lahko iz te izkušnje naučim? Kaj je lekcija, ki se skriva v njej?" Tako bomo začeli odgovore iskati pri sebi in iz občutka nemoči, iz občutka, da ne moremo nič storiti, prešli v zavedanje, da je življenje v naših rokah in da so na videz še tako neprijetne situacije pravzaprav lahko blagoslov. Če jih le vidimo kot takšne in se odločimo, da bomo iz njih izšli kot zmagovalci. Nekaj, kar verjamem, da smo v preteklosti ničkolikokrat storili. In prav nič nam ne preprečuje, da tega ne storimo ponovno.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku