Ta konec tedna bo sončno in vroče vreme, možne vročinske nevihte

STA, Gr.G., 31.7.2020
Profimedia

Temperature v letošnjem juliju so bile podobne kot v tem obdobju v zadnjih nekaj letih, je bilo pa nekoliko več dežja. Eden najtoplejših dni v tem mesecu se obeta prav danes, saj so izjemno visoke temperature že zjutraj.

Predvsem na Primorskem in v mestnih središčih je zato do konca tedna napovedana velika toplotna obremenitev. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so bile danes okoli 9. ure izmerjene temperature od 22 stopinj Celzija na Gorenjskem in 25 stopinj v Prekmurju do 28 stopinj Celzija na Primorskem. "Kaže, da bodo temperature od 29 do 35 stopinj," je povedal dežurni prognostik Jure Cedilnik.

Bolj kot najvišja dnevna temperatura je zanimivo, da je vroče že zjutraj. "Predvsem je zelo toplo jutro, tako da bo posledično povprečna temperatura zelo visoka. To je tudi tisto, kar najbolj vpliva na toplotno obremenitev. Že samo dejstvo, da se zjutraj težko prezrači bivalne prostore, ker so temperature že takrat marsikje nad 20 stopinj, je tisto, kar dela to vročino še malo bolj neznosno," je pojasnil. Celoten julij v primerjavi s prejšnjimi leti ni prinesel kakšnih toplotnih ekstremov. "Ni bilo veliko vročinskih valov, dejansko je bil glede tega povprečen julij," ocenjuje Cedilnik.

image
Andrej Petelinšek V začetku naslednjega tedna naj bi se z novimi nevihtami temperature nekoliko znižale, a ne za daljši čas.

Na obali in v Beli Krajini manj dežja

Padavine so bile enakomerno razporejene po državi. Edini izjemi sta obalni pas in Bela Krajina, kjer je v poprečju padlo nekoliko manj dežja kot ponavadi. "Načeloma pa so bile padavine povsod kar izdatne," je povedal prognostik Blaž Šter. "Če pogledamo dolgoletno povprečje, je bil letošnji julij nadpovprečno namočen. Recimo v Šmartnem pri Slovenj Gradcu je padlo skoraj dvakrat toliko padavin kot običajno, zelo veliko padavin je bilo tudi v Celju," je pojasnil. "Zanimivo je, da so bile padavine v Julijskih Alpah blizu povprečja za ta čas, medtem ko je bilo na severovzhodu države bistveno več padavin kot ponavadi," je še dodal. Kot običajno za ta letni čas je šlo večinoma za lokalno pogojene, kratkotrajne nalive oziroma nevihte.

Zaradi padavin je morda vtis, da je letošnji julij hladnejši kot prejšnja leta, a izmerjene temperature zraka tega ne potrjujejo.

Tako kot zadnjih nekaj let so se temperature gibale nad 30-letnim povprečjem skoraj povsod po državi. V Ljubljani je bilo v povprečju 21,5 stopinje Celzija, na Letališču Portorož pa 23 stopinj. "Kakšne ekstremne vročine ni bilo," je dejal Šter. Do nedelje vremenoslovci pričakujejo sončno in vroče vreme s kakšno popoldansko ali večerno vročinsko nevihto. V začetku naslednjega tedna naj bi se z novimi nevihtami temperature nekoliko znižale, a ne za daljši čas.

image
Profimedia Za starejše ljudi je priporočljiva količina od dva do tri litre vode na dan, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Opozorilni znaki dehidracije so:
slabost, nemoč, zmedenost, velika žeja, zato je treba takšno osebo dati v senco, ji dati piti vodo in poklicati zdravnika na 112, če je hudo zmedena.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v vročini odsvetujejo pitje alkohola, kave, gaziranih in sladkih pijač, ker še bolj pospešijo odvajanje vode iz telesa.
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku