Odpravite težave pri vzgoji domačega radiča

Strokovnjaki agronomi kluba Gaia, 3.10.2019
Klub Gaia

Radič sicer ne sodi med najbolj priljubljene vrtnine, kljub temu pa raste na mnogih vrtovih. Razvajene brbončice novodobnega človeka moti njegova grenkost. A prav ta daje radiču dodaten pomen v zvezi z varovanjem našega zdravja.

Uhajanje v cvet

Ta težava ujezi mnoge vrtičkarje. Razlog uhajanja v cvet je najpogosteje prezgodnja setev. Radič namreč v dolgem dnevu zacveti, čim rozeta doseže določeno velikost. K temu pripomorejo še vremenske razmere, posebej nevarno je, da je v začetku rasti vlažno in toplo, da rastline rastejo hitreje, potem pa pritisne vročina ali pa temperatura v kratkem času hitro poskoči in se nato zniža.

Kaj lahko naredite? Na prvem mestu je poznejša setev. Če se le da, raje sadite sadike, saj te nekoliko počasneje uhajajo v cvet. Sorte s krajšo vegetacijo zacvetijo prej, saj rastejo hitreje. Zato sorte z nižjo številko (1 ali 2) sejte vedno kasneje. Ob presajanju zalijte že jamico za sadiko, kasneje pa zalijte cele grede, ne samo rastlin ali vrst. Okoli sadik namestite zastirke, lahko je to tudi samo pokošena trava. V njej se polži ne zadržujejo. V primeru direktne setve pa redčite pravočasno, da rastline v boju za svetlobo ne naredijo stebel že v začetku rasti. V vročini pa tudi setve zasenčite.

Redno zalivanje (namakanje) bo tudi pregnalo zaradi vročine dodatno neprijetno grenkost, kar nam nudi predvsem radič.

image
Klub Gaia Peplasto plesen zatiramo, preden povsem prekrije liste

Zakaj jeseni ni glav?

Morda niste sejali prave sorte. Poznamo namreč prezimne in neprezimne sorte. A boste vsaj spomladi veseli, ko bodo iz velike goščave listov pogledale lepe rdeče, včasih rozete, včasih celo glavice. Bolj pridni pa lahko to celo pospešite in radič pozimi »silite« v posebnih prostorih.

Nižja številka ob imenu sorte pomeni krajšo vegetacijo, zgodnejšo sorto. Te imajo navadno tudi rdečkaste liste, pozne sorte pa imajo liste pogosto povsem zelene, glava pa bo rdeča. Torej je potrebna samo potrpežljivost.

image
Klub Gaia Verona zgodaj spomladi

Koreninske uši na radiču

Na nekaterih vrtovih so v zadnjih letih velika težava koreninske uši. Te so posledica ozkega kolobarja, najverjetneje pa tudi premočnega gnojenja več let zapored. Radič sicer potrebuje hranila, a predvsem kalij, ne samo dušik (in nekaj malega fosforja). Odlično naravno organsko gnojilo je prav zaradi tega Plantella Organik K, ki ima dodan naravni kalij. Ta vpliva na odpornost rastlin, skladiščenje, upočasnjuje pa tudi uhajanje v cvet. Prvi znaki pojava uši so nepravilna rast, običajno listni robovi rumenijo. V tem primeru seveda preglejte tudi korenine in to z lupo. Koreninske uši so lahko čisto majčkene in bele barve. Delujejo kot majhni kamenčki ali koščki stiropora, če ne pogledate z lupo. Uši lepo odpravite z naravnimi pripravki iz piretrina, a je potrebno rastline z njimi zaliti. Od domačih sredstev pa lahko pripravite pripravek iz listov rabarbare ali čaj iz pelina, z njimi pa dva do trikrat zalijete napadene rastline, razmak med škropljenji naj bo 3 dni. Lahko naredite tudi pripravek iz sode bikarbone, dodate pa mu žličko čilija v prahu.

image
Klub Gaia Prezimna sorta Verona naredi glavice komaj spomladi

Glivične bolezni radiča

Najpogostejša bolezen je črna listna pegavost. Pojavlja se v primeru ozkega kolobarja, visoke zračne vlage, prepoznega redčenja, seveda pa tudi v obdobju vlažnega vremena. Pogosto je vzrok tudi pretiravanje z gnojenjem. Če so rastline lepe in bujne, že pred dežjem uporabite sojin lecitin, po dežju pa ponovimo. Če je jutranja rosa dolgotrajna, potem je nevarnost velika. V začetku rastne dobe lahko uporabite tudi bakrova listna gnojila. Če pa bolezen opazite proti koncu rastne dobe, najbolj napadene oziroma popolnoma uničene liste sproti odstranjujte, redno pa uporabljajte sojin lecitin. Med domačimi pripravki bi bolezen upočasnil pravočasno uporabljen čaj iz rmanovih cvetov. Topla, dolga in vlažna jesen pa pogosto povzroča še razvoj pepelastih plesni, posebej na zelenih sortah radiča. Njen razvoj upočasnjuje pripravek iz preslice Bio Plantella Natur ali sojinega lecitina Bio Plantella Super, vendar ga uporabljajte redno, še pred prvim pojavom belih peg. Ko opazite prve znake pepelovk na vrtnicah ali zunanjih travah v bližini gred z radičem, ne čakajte. Enkrat tedensko rastline zavarujte z omenjenim pripravkom. Uporaba pripravkov, ki vsebujejo morske alge Bio Plantella Vrt, rastline okrepijo, da se same borijo proti plesnim. Tudi pripravek iz sode bikarbone prepreči razvoj, nima pa možnosti zdravljenja listov. Prezimne radiče samo porežete in potem okrepite s katerim izmed zgoraj omenjenih pripravkov.

Radič je odlična zimska zelenjadnica, saj prenese veliko mraza. Zato je nepogrešljiv del domače kulinarike. Vsaj triletni kolobar, zmerno gnojenje in kakovostne sadike ali dobro seme, so zagotovilo, da bo težav z njim manj.

image
Klub Gaia Klub Gaia
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku