(INTERVJU) Tina Božičnik, štajerska pediatrinja leta: Črni scenariji so včasih neskončni

Andreja Kutin Lednik, 7.12.2019
Andrej Petelinšek

Naziv štajerska pediatrinja leta 2019 so podelili Tini Božičnik iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Ostajate v javnem zdravstvu, ne nameravate stopiti v koncesijo, kar je kar pogost pojav med pediatri?

"Del tega gre pripisati temu, da moraš po končanem specialističnem izpitu določeno število let delati v javnem zdravstvu. A ostajam v zdravstvenem domu in nisem se niti ukvarjala z morebitnim prehodom. Pa tudi kot mamica majhnega otroka lažje delam nekje, kjer nas je več, da se lažje 'pokrijemo'."

Ampak pediatrov je premalo - tudi v zdravstvenem domu. Kako to občutite? Za enega otroka naj bi ves čas skrbel en pediater, pri veliki kadrovski stiski pa verjetno to ni vedno mogoče.

"Optimalno je, da enega otroka ves čas zdravi en pediater, a tukaj imamo dve plati. Velikokrat starši v paniki prihitijo z otrokom takoj prvo minuto, ko se pojavi vročina. To je seveda razumljivo, ker so v skrbeh, sploh pri mlajših otrocih. Zato velikokrat, če pridejo zunaj urnika, naletijo na nadomestnega pediatra. Starši so tega vajeni, mi pa se potem soočamo z večjo urno obremenitvijo. Velikokrat tudi dopoldan pokrivaš štiri ali pet ambulant zaradi dopustov, bolniške odsotnosti. Starejše kolegice imajo že svoje zdravstvene težave, mlajše smo več doma zaradi otrok - pa še dopusti ... Urna obremenitev in pritisk sta včasih ogromna. Brez podpore dobrega tima in sodelovanja bi bilo dosti težje, kot je zdaj. Ne morem reči, da grem domov spočita, ampak uspemo si ustvariti okolje, v katerem nam je 'fajn', si pomagamo, razdelimo delo, kolikor si lahko."

Starši smo radi google strokovnjaki. Vedo velikokrat starši več od vas?

"Velikokrat se zgodi, da mislijo, da vedo več. Je razumljivo, to je del sveta, v katerem živimo, tehnologij, ki niso nujno slabe, res pa je, da so velik problem prispevki, ki nimajo strokovne podlage. Niti ne povzemajo strokovnih člankov, ampak so povzeti kar 'od nekod', stvari jemljejo iz konteksta. Če nimaš dovolj podlage, predznanja, napačno razumeš situacijo - in stiska starša se poveča, nastane panika, črni scenariji so neskončni. Velikokrat je v taki situaciji vse odvisno od zdravnikovega nastopa, vodenja pogovora. Kot strokovnjak moraš vzpostaviti odnos in zaupanje. Zato je res pomembno, da imaš svoje paciente, ki jih poznaš, da si kolikor gre vzameš čas in zadevo obrazložiš na strokoven, a razumljiv način. Moram reči, da nimam težav s tem - s človeškim odnosom in pristopom, z razumevanjem, se da premostiti čisto vse."

Drugi novodobni pojav je zavračanje uradne medicine, prepričanost v sonaravno zdravljenje. Del tega je tudi zavračanje cepljenja. Kako prepričate starše, da je medicina vendarle dobra?

"S tem, da nisi ozkogleden, da imaš široko znanje. Tudi sama imam znanje iz tradicionalne kitajske medicine. Da pravilno obrazložiš zadevo, potrebuješ res veliko znanja - in s potrpljenjem se da vsakogar prepričati. Če je zdravilo potrebno, moramo starša pomiriti - razložiti, zakaj, povedati, da če spijemo sto litrov vode, ki je zelo zdrava, bi nas to pokončalo. Zdravilo, kadar je potrebno, vrača telesu ravnovesje. Se pa žal prevečkrat zgodi, da se tudi antibiotike nesmotrno uporablja na prvo žogo. Tudi to je posledica tega, da starši velikokrat prehitro pridejo k zdravniku v dežurno ambulanto. Kot dežurni zdravnik imaš občutek, da moraš pomagati, ukrepati. In ker je obdobje od pojava prvih znakov do obiska pri zdravniku prekratko, si včasih v dvomih. Morda se to dogaja v petek zvečer, pred otrokom je še cel vikend - in šele v ponedeljek bo videl svojega zdravnika. Zdravnik želi pomagati in včasih se kaj predpiše res prehitro. Seveda pa moramo staršem tudi razložiti, da vse naravno ni vedno resnično naravno - in da tudi ne pomaga vedno, kot morda menijo. Ampak to prepričanje navadno izhaja iz strahu, da je vse, kar je povezano z uradno medicino, strupeno, širijo pa ga lobiji in nekateri mediji."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku