Trik za kremast domači sladoled

Darinko Kores, 24.6.2019
Profimedia

Kako kremasto strukturo dosežejo izkušeni sladoledarji? V maso za sladoled med mešanjem postopoma dolivajo tekoči dušik.

Vroče. Soparno. Prilegla bi se ledena osvežitev. Na primer sladoled ali kaj podobnega. Seveda ga lahko kupimo. Izbira je kar spodobna, kakovost pa - kakor kje. A načeloma naj bi bila zadovoljiva, higienska neoporečnost pa prav tako. Seveda ga lahko pripravimo tudi doma. Najpreprosteje je sicer iz industrijskih pripravkov - a tak načeloma nima smisla, če hočemo pripraviti kaj zares domačega.

image
Profimedia Vse bolj popularni so sladoledi z dodatkom jogurta.

V osnovi je sladoled dokaj preprosta sladica. Mlečnega pripravimo iz mleka, sladkorja, dodatkov za okus - vanilija, čokolada, kava, karamel, mleta jedrca lupinarjev (orehi, lešniki, arašidi, pistacije ...) in še kaj bi se našlo, pogosto tudi jajca pa sladka smetana za bolj kremasto strukturo in morda škrob ali želatina za rahlo zgostitev. Osnova vodnega je zmes sadnega soka ali kaše, lahko tudi primernih koščkov sadja, in sladkornega sirupa (v vodi do primerne gostote skuhan sladkor). Podoben je zadnje čase zelo popularni jogurtov sladoled, narejen podobno kot vodni, a z dodatkom jogurta. Lahko se lotimo še kakega bolj drznega eksperimenta, na primer slanega, zelenjavnega, sirovega, celo mesnega sladoleda.

Stvar se zaplete, ko je treba maso zamrzniti. Nočemo, da bi bila struktura trda kot led ali celo kamen, ampak si želimo čim bolj kremasto. Zato je treba osnovo med zamrzovanjem mešati in ob tem strgati zamrznjeni del z oboda in dna posode. Prav to počne stroj za pripravo sladoleda. Cenejši za domačo rabo imajo posodo, ki jo je treba vsaj 24 ur pred uporabo ohlajati v zamrzovalniku. Precej dražji imajo zamrzovalno enoto že vgrajeno. Po starem so delali sladoled tako, da so v večjo posodo dali zdrobljen led, zmešan s soljo, vanj pa manjšo kovinsko posodo s sladoledno maso, nato so z lopatico ročno mešali in strgali obod, vse dokler se zadeva ni primerno strdila. Gre tudi tako, da posodo s sladoledno zmesjo damo v zamrzovalnik, nato pa vsakih deset ali 15 minut vzamemo ven, temeljito premešamo in damo nazaj, vse dokler se zadeva primerno ne strdi. A strukturo profesionalnih izdelkov na vse opisane načine težko dosežemo.

image
Jože Žerdin Domači sladoled je atrakcija različnih prireditev doma.

Izredno kremast in zelo hitro pripravljen sladoled se da narediti tudi tako, da v maso med mešanjem postopoma dolivamo tekoči dušik - v nekaterih boljših in "molekularni kuhinji" naklonjenih restavracijah počnejo prav to. A tak postopek zahteva ogromno previdnosti (ko se tekoči dušik uplini, se ohladi na minus 196 stopinj Celzija) in uporabo ustreznih zaščitnih sredstev, predvsem pa ni najbolj dostopen za domačo rabo. Gre za tehnični plin, ki ga je zelo težko dobiti v jeklenkah, ki bi bile dovolj majhne. Tudi najmanjše so drage, a jih je mogoče vsaj ponovno napolniti - cena plina je zanemarljiva. Morda se bo kdo le spomnil izdelati in ponuditi tržišču nekaj podobnega steklenicam za sodavico, primernega tudi za amaterske kuharje, kar bo omogočalo varno in kontrolirano izlivanje - in potem bo tudi priprava (vrhunskega!) sladoleda mnogo preprostejša ter predvsem hitrejša.

No, obstaja lažja pot - ne ravno do sladoleda, ampak do podobnih ledenih sladic, kot so zmrzline (parfaiti). Pri teh maso, ki pa mora biti zelo zračna oziroma penasta (torej vanjo rahlo vmešamo sneg iz beljakov ali/in stepeno smetano), damo v primeren model in zamrznemo. Če počnemo to po plasteh različnih mas, dobimo ledeni kolač ali torto. Še ena opcija mrzle osvežitve so sorbeti, ki jih lahko pripravimo tako, da koščke globoko zamrznjenega sadja zmeljemo v posebnem strojčku, z nastavkom za mletje ledu paličnega mešalnika ali kuhinjskega robota (multipraktika). Kar nastane, takoj damo v kozarce in rahlo zalijemo s kakim penečim se vinom, ohlajenim čajem, sokom, žgano pijačo ... A taki sorbeti načeloma niso mišljeni kot sladice, ampak se praviloma postrežejo med hodi daljšega obroka - na primer po topli predjedi ali prvi glavni jedi.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku