"Tudi moji ženi je nekdo daroval ledvico"

Andreja Kutin Lednik, 22.1.2020
Andrej Petelinsek

Franc Tovornik je daroval kri več kot 128-krat in trdno verjame in zaupa, da se dobro vrača z dobrim. In to tudi uči mlade

Kolikokrat ste pravzaprav darovali kri in kako je danes, ko ne darujete več?

"Uradno imam 128 darovanj, ampak izgubili so se podatki iz vojske, kjer smo dajali vojaki kri tudi zato, ker smo dobili dva prosta dneva več. Nazadnje pa sem daroval leta 2007, vjol'čno kri. Ampak se dalje trudim delati z mladimi, nadaljevati tradicijo. Pravim jim, naj darujejo kri, saj nikoli ne vedo, kdaj jo bodo potrebovali. Pogrešam pa darovanje, zelo."

Zakaj ste vztrajali tako dogo?

"To je bila moja želja, v Sloveniji sem doma in zato sem dal kri tukaj. Dal pa sem kri tudi za svojo ženo, ki je bila zelo bolna. Omenil sem to dr. Glaserju in v Ljubljano so poslali mojo kri in v dveh urah je bila tam. Tudi njej je nekdo daroval ledvico. In jaz imam tudi kartico darovalca organov."

"Če bi bil še enkrat mlad, bi znova daroval"

Kaj vam pomeni vaša krvodajalska kariera?

"Zelo veliko, nekaj sem dal zdravstvu. Nekateri pravijo, da bi kri raje prodali, a ni res - darovati moraš, in to tam, kjer si doma, ker mogoče boš kdaj tudi sam potreboval kri. Bi jo še danes daroval, če bi lahko; 470 ljudi bi lahko rešili z mojo krvjo, so mi izračunali. In tudi če bi bil še enkrat mlad, bi znova daroval. Imam skupino 0+ in so me tudi večkrat poklicali, naj dam kri, in vedno sem šel. Ampak nekoč to ni bila težava, danes pa podjetja niso več tako naklonjena darovanju."

Bili ste tudi del krvodajalstva v podjetju ...

"Začel sem, ko je bil veliki potres v Skopju, bil sem mlad in takrat so kri nujno potrebovali. Kasneje sem bil organizator krvodajalcev v Jeklotehni, kjer sem imel 450 krvodajalcev, vse do 1990. leta, ko je šla Jeklotehna v stečaj. Trideset let sem bil predsednik krvodajalcev Jeklotehne. Takrat smo imeli dva prosta dneva za nagrado. Saj ju niso mogli vedno vsi takoj izkoristiti, ampak so vseeno šli darovat."

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku