Fizioterapevtka in notranja oblikovalka, ki navdušujeta z estetsko dovršenimi tortami: Za njima je že precej neprespanih noči

Asja Lednik, 28.5.2020
Matjaž Očko

Katarina Očko in Špela Kajtner sta s peko okusnih tort in drugih sladkih dobrot navdušili že mnogo ljudi. Kako je na posel vplivala epidemija in kako ob redni službi usklajujeta obveznosti s peko slaščic?

"Peka slaščic se je najprej začela iz ljubezni do packanja po domači kuhinji. Kot večina deklic sva pri peki opazovali najini mami in se kmalu tudi sami preizkusili v ustvarjanju in pripravljanju domačih sladic," pogovor začneta Celjanki Katarina Očko, sicer bodoča fizioterapevtka, in Špela Kajtner, diplomirana notranja oblikovalka. Številni ju poznajo tudi pod imenom Cukr biroja, ki je v kratkem času postal sinonim za okusne in estetsko dovršene sladke izdelke.

image
Osebni arhiv

Četudi marsikdo še vedno meni, da mora torta biti le dobra in je za tiste, ki so videti kot prave umetnine, škoda seči (pre)globoko v žep, pa je vedno več tudi tistih, ki jim vsaj toliko kot okus pomeni tudi videz. Sogovornici povesta, da na Celjskem do nedavnega ni bilo mogoče dobiti torte, ki bi bila dobra in hkrati tudi estetska. Zato se je Katarina kar sama lotila svoje prve torte, ki jo je ustvarila za nečakinjo. "Odziv je bil fantastičen," pripovedujeta in dodajata, da se je dober glas o izvrstni peki tort hitro razširil preko meja družinskega kroga. "Povpraševanj je bilo iz dneva v dan več. Ker sva prijateljici, ki si stoodstotno zaupata, in obe radi ustvarjava dobre in estetske domače sladice, sva stvari vzeli v svoje roke in niti sami ne veva, kdaj točno sva se odločili in dogovorili, da se vrževa v to sladko vodo in splavava."

Vsega sta se priučili sami

Špela Kajtner pove, da je bila Katarina tista, ki je "vse skupaj začela bolj resno in velik del svojega znanja prenesla name. Vsega sva se priučili sami, je pa res, da sva morali opraviti tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo. Tako se je hobi razvil v čisto pravo poslovno idejo."

image
Osebni arhiv

Torte, ki nastanejo pod njunimi rokami, so skorajda prave umetnine. Za končni izdelek je potrebnega veliko časa, potrpljenja in natančnosti. Ker je naročil veliko, je potrebna tudi dobra organizacija. "Ker delava po naročilu in jih je navadno na dan več, si sestavljanje torte razdeliva po dnevih. Največ časa vzame načrtovanje in oblikovanje sladic ter sladkornih figuric, ki jih vedno narediva sami. Večkrat se pošaliva, da nisva samo fizioterapevtka in notranja oblikovalka, ampak tudi slaščičarki, kiparki, slikarki, projektantki, floristki in še kakšen poklic bi se našel," se smejita.

Čar njunemu ustvarjanju daje tudi to, da sta se vsega naučili sami. S pomočjo lastnega eksperimentiranja in brskanja po tutorialih youtuba, povesta.

Neprespane noči so včasih neizogibne

Se kdaj pojavi tudi ustvarjalna kriza? "Seveda nastane in takrat sva izredno hvaležni, da imava ena drugo, da lahko stakneva glavi, skupaj razmisliva in ena drugi prevzameva delo ter ga dokončava, kot se spodobi. O vsakem dizajnu se tako že prej pogovoriva in določiva okvirne zamisli. Seveda vedno ne gre vse po načrtu in velikokrat se zgodi, da morava med samim procesom oblikovanja spremeniti plan in ugotoviti, kako zadevo rešiti. Zato najraje ustvarjava kar sproti, ker imava tako najboljši občutek, kako kombinirati barve, oblike in vzorce."

image
Osebni arhiv

Ker imata obe poleg Cukr biroja tudi redni službi, sta pogosto v precejšnji časovni stiski, pripovedujeta. Sladice se vselej pripravljajo sveže. "Ko je naročil veliko, si navadno naloživa še kakšen poseben dizajnerski izziv, to je najina 'specialiteta', in seveda nastopi ustvarjalna kriza ali pa morda ne gre kaj po planu. Takrat so neprespane noči neizogibne. Teh je bilo že kar nekaj. Zadovoljne stranke, pohvale in iskrena povratna informacija pa nama vedno povrnejo moči in dajo zagon za delo."

Želijo izstopati, estetika jim veliko pomeni

Kot pravita, je njun posel v večini povezan z rojstnimi dnevi, rojstvi, praznovanji krstov, obletnic in porok ter praznikov, ki so v domeni predvsem mamic in žensk. "Opažava, da si v skladu s trendi seveda želijo izstopati, estetika jim veliko pomeni, še posebno, ko gre za prelomne življenjske trenutke. K temu so seveda veliko dodali kuharski resničnostni šovi in družbena omrežja, kjer trendi hitro postanejo globalizirani."

image
Osebni Arhiv

Končni izdelki so videti kot v revijah, a Špela in Katarina povesta, da je slaščičarski posel izjemno naporen. Morda tukaj vidita tudi svojo prihodnost? "Trenutno se z načrtovanjem prihodnosti ne ukvarjava pretirano, ostajava odprti za vsa nova spoznanja, izkušnje in priložnosti, ki vedno obrodijo nove sadove. Kam naju bo ta pot ponesla, ne veva, si pa vsekakor želiva, da pustita najino delo in znamka Cukr biro dober pečat."

Njuno delo je za nekaj mesecev zaustavila epidemija novega koronavirusa. S pričetkom državnih ukrepov je bil posel v mirovanju, vzeli sta si nekaj časa zase, kar je bilo precej dobrodošlo, povesta. A bojazen, da ljudje po razrahljanih ukrepih ne bi razmišljali o temah, kot je ta, kakšno torto izbrati za, denimo, rojstni dan, je odveč. "Kmalu po sprostitvi prvih ukrepov in po upadu začetnega strahu in dvomov so se naročila vrnila s polno paro. Dela je ogromno, in če so bila prej naročila zgoščena ob vikendih, so sedaj skozi celoten teden, saj so ljudje doma in praznujejo vsak dan. Sprememba, ki sva jo opazili, je le v količinskem obsegu naročil. Ta se je zmanjšal na kosovno manjša naročila, kar pa ne pomeni, da je dela manj. Z manjšimi tortami je popolnoma enako dela kot z večjimi, le porabljenih sestavin in zaslužka je manj," še povesta.

image
Osebni Arhiv
Največ časa vzameta načrtovanje in oblikovanje sladic ter sladkornih figuric
Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku