Upokojena vzgojiteljica: Več kot priznanja ji pomenijo otroške risbe

Aleksandra Papež, 15.12.2018
Igor Napast

Kulturnico, do letos dolgoletno vodjo dramske skupine KTD Selce, avtorico dramskih besedil, skečev, režiserko imajo mnogi še v spominu, ko je bila vzgojiteljica, zanje Julčka. 

Julijana Bračič je avtorica in režiserka šestih veseloiger in 21 skečev ter številnih veznih besedil, ki so služila obogatitvi prireditev v domači kulturni dvorani v Selcah in kasneje gostovanju dramske skupine KTD Selce. "Že kot osnovnošolka sem rada pisala in bila na nekem razpisu za dve zgodbi tudi nagrajena. Pozneje sem občasno pisala le zase in za svoje vrtčevske otroke, katerim sem te zgodbe zmeraj posebej rada pripovedovala." Pred desetimi leti pa je prejela posebno povabilo - postati vodja dramske sekcije KTD Selce. Najprej se je izziva ustrašila, saj na področju dramske igre ni imela izkušenj, a se je naposled pogumno spopadla s ponujenim in vztrajala kar deset let. "Verjamem, da je življenje marsikdaj in marsikje podobno komediji. Če temu dodamo še kanček domišljije in ustrezne igralce, pa dobimo odrsko igro."

image
Igor Napast Julijana Bračič je nabrala veliko spominov.

V prvem skeču Osmi marec, leta 2008, so igrali le nekateri člani sekcije ljudskih pevcev (Ivanka Potrč, Mirko Čeh, Olga Ornik, Janez Kurnik, Silva Šuman, Tatjana Dvoršak, Renata Živko, Marija Kurnik in Josip Lackovič), kasneje se jim je pridružilo še več igralcev, zasedba se je z leti spreminjala, a vedno so ostala trdna prijateljstva. Pri odločitvi za samostojno dramsko igro pa je naletela na težavo. Nikakor ni našla ustreznega dramskega besedila, sploh v narečju. Želja vseh sodelujočih pa je bila ohranitev domače narečne besede, druženje ter igra komičnega značaja z namenom nasmejati obiskovalce. Tako je Bračičeva sama napisala dramsko besedilo, pisano na kožo domačim igralcem. "Pa nikomu ne pravi je bil naslov naše prve predstave, ki smo jo intenzivno pripravljali tri mesece in jo nato odigrali kar 25-krat. Priznam, da s strahom, saj nismo vedeli kaj pričakovati."

image
Osebni arhiv Je avtorica in igralka v številnih veseloigrah in skečih.

Predala vodenje dramske sekcije

Kasneje so nastale še veseloigre: Recept za hujšanje, Skrita kamera, Mož na preizkušnji, Trikrat hura za ženske in Prekrižani načrti. Velika podpora in spodbuda Julijani pri tem delu je bil zmeraj mož Janez, poskrbel je za izvirne scenske podobe predstav in skečev, ter prav tako dober prijatelj Ivan Rola, ki je vedno priskočil na pomoč pri ozvočenju predstav. Z letošnjim oktobrom pa je po desetih uspešnih letih, vodenje dramske skupine na tradicionalni prireditvi Večer skečev in smeha v Selcah predala članici skupine Tini Brunčič. "Pogrešala bom dramsko ustvarjanje, pa vendar - prepričana sem, da je prav, da starejši omogočimo ustvarjanje mlajšim in damo prostor novim, svežim idejam. Po desetih letih dela pa ostajajo neopisljivi in nepozabni občutki."
"Otroci v vrtcu so kot rožice na cvetlični gredi. Vsako moraš drugače negovati"

Pri delu z ljudmi je Bračičeva zmeraj uživala. Za delo na področju vzgoje in izobraževanja je prejela diplomo Krajevne skupnosti Voličina leta 1998, plaketo dr. Antona Trstenjaka leta 2007 in bronasti lenarški grb leta 2009. Največ pa ji pomenijo otroške risbe, ki jih hrani še danes. "Enkrat sem zapisala, da so otroci v vrtcu kot rožice na cvetlični gredi. Vsako moraš drugače negovati," se spominja upokojena vzgojiteljica. Spominja se številnih otrok, celo njihovih rojstnih datumov. Posebno vesela je bila prvih prijateljskih vezi med otroki. "Spomnim se fantka, ki je prvo besedo spregovoril pri štirih letih, in to ravno v vrtcu. Tistega dne so vsi otroci staršem ob prihodu hiteli pripovedovat o prijateljevih prvih besedah."

image
Igor Napast Veliko zahval, priznanj je že prejela, a največ jih pomenijo otroške risbe vrtčevskih otrok, ki jih hrani še danes. 

Nikoli ji ni dolgčas

​Nekdanji varovanci, sedaj že odrasli, jo zmeraj radi pozdravijo, objamejo in z njo obujajo spomine. Vnuk Nejc je posebej vesel babičinih zmeraj ustvarjalnih idej in pripovedovanih zgodb, s katerimi se Julijana v spominih vrača v dni službovanja. Nikoli ji ni dolgčas, z veseljem se udeležuje lokalnih družabnih srečanj, telovadi, se sprehaja, bere, vrtnari, obišče kakšno kulturno prireditev ali si ogleda gledališko predstavo. "Življenje je lahko lepo, če se sami odločimo za to. Če pa bomo godrnjali in bomo nezadovoljni, bo tudi naše življenje takšno. Nasvet za vaše bralce: zjutraj, ko vstanete, si zapojte pesem Vem, da danes bo srečen dan, in res bo tako." In kaj želi za svojo prihodnost? Zdravja zase in svoje najdražje ter moč, da bi znala biti v vsakem trenutku hvaležna in srečna.

image
Igor Napast Julijana Bračič se na odru počuti kot doma. 
Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku