Upokojenci regres dobijo julija, tokrat vsi

Tanja Fajnik Milakovič, 18.5.2019
Robert Balen

Za okoli petino ali 120.000 upokojencev, ki prejemajo poleg slovenske pokojnine tudi pokojnino iz tujine, veljajo nekoliko drugačna pravila. Zpiz jim je že marca poslal poseben obrazec.

Letni dodatek bodo upokojenci letos dobili z julijskimi pokojninami. Izplačan bo v petih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine. Dobili ga bodo vsi, tudi tisti z najvišjimi pokojninami, saj so varčevalni ukrepi pri izplačilu letnega dodatka bili odpravljeni že v letu 2017. Čeprav mnogi letnemu dodatku, ki je bil včasih tudi rekreacijski dodatek, pravijo kar regres, pa ga večina upokojencev porabi za nakup kurjave in drugih življenjsko nujnih potrebščin ter poplačilo položnic, saj je to z nizkimi slovenskimi pokojninami vse teže.

120 tisoč upokojencev mora za letni dodatek javiti višino pokojnine, ki jo dobiva iz tujine

Do letnega dodatka so upravičeni tudi prejemniki invalidskih nadomestil. Vsi tisti, ki dobivajo nadomestilo nižje od 670 evrov, bodo letos dobili 237 evrov letnega dodatka, za preostale, ki prejemajo višja invalidska nadomestila, veljajo enaki zneski in mejne višine invalidskih nadomestil kot za prejemnike pokojnin.

Za okoli petino ali 120.000 upokojencev, ki prejemajo poleg slovenske pokojnine tudi pokojnino iz tujine, pa veljajo nekoliko drugačna pravila. Ti morajo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) javiti letošnjo višino januarske pokojnine, ki jo dobivajo iz tujine. Zpiz je že marca vsem poslal poseben obrazec: Izjava o višini tuje pokojnine. Če so ta obrazec že izpolnili in zavodu poslali do 30. aprila, bodo dobili sorazmerni del letnega dodatka izplačan prav tako julija. Sicer pa lahko podatke Zpizu javijo še do 30. septembra in bodo letni dodatek prejeli do konca leta. Kdor izmed teh upokojencev do konca septembra zavodu ne bo posredoval podatkov o višini pokojnine iz tujine, bo prejel le 127 evrov letnega dodatka. Podatke o pokojnini iz tujine je zavodu mogoče poslati po pošti, lahko tudi elektronski, lahko pa se upokojenci oglasijo v najbližji območni enoti Zpiza, kjer jim bodo pomagali izpolniti formular in ga bodo lahko podpisanega pravočasno oddali.

In zakaj so podatki o višini pokojnine iz tujine pomembni za izplačilo letnega dodatka? Ker se po novem že dve leti pri izplačilu letnega dodatka upošteva ne le tisti del pokojnine, ki ga upokojeni dobi v Sloveniji, ampak tudi pokojnina iz tujine. Zaradi tega marsikateri upokojenec dobiva nižji dodatek, kot ga je včasih, in tako bo tudi letos.In kako si lahko izračunate višino letnega dodatka, če prejemate pokojnino tudi iz tujine? Najprej je na odločbi treba preveriti, koliko imate dopolnjene skupne zavarovalne dobe, in nato še, koliko od te v Sloveniji. Nekdo, ki je denimo dopolnil 70 odstotkov skupne zavarovalne dobe v Sloveniji, njegova pokojnina - seštevek slovenske in iz tujine - pa znaša 552 evrov, bo namesto 297 evrov letnega dodatka, kolikor bi ga dobil letos, če bi prejemal le slovensko pokojnino, dobil samo 207 evrov ali 70 odstotkov od 297 evrov.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku