Uresničene sanje: 10-letna Alja iz Maribora bo srečala nogometaša Liverpoola Salaha

Aljoša Stojič, 28.2.2020
Aljoša Stojič

Na sobotni prvenstveni tekmi z Watfordom bo nogometaše Liverpoola v garderobi obiskala in jih na igrišče popeljala mariborska petošolka.

Pa naj še kdo reče, da prestopno leto ni posebno, za mariborsko deklico Aljo bo izjemno. V soboto, 29. februarja, se bo Mohamed Salah srečal z učenko petega razreda mariborske osnovne šole Tabor I. V Liverpoolovi loteriji je bila namreč Alja Seidl izžrebana za spremljevalko Redsov na gostovanju pri Watfordu. Oče Boris, sicer vodja navijačev Liverpoola ​na štajerskem koncu, katerih število je zadnja leta skokovito naraslo (sploh po masovnem gostovanju vijoličastih pristašev na Anfieldu v ligi prvakov), ni razmišljal niti trenutek, potem ko je prejel sporočilo Liverpoola​, da je bila Alja izmed tisočih otrok izbrana za spremljevalko na tekmi 28. kroga angleške elitne lige. "A pridete?" so Seidla vprašali po mailu. "Seveda! Takoj sem nabavil letalski vozovnici za London, 164 evrov sem plačal za obe skupaj, z Dunaja letiva. S hčerko bova čez vikend prespala pri svakovi prijateljici. V klub sem poslal Aljin portret, skupaj sva izpolnila vprašalnik, kaj bi želela videti in narediti med obiskom pri nogometaših Liverpoola."

image
Osebni arhiv Borisa Seidla Alja Seidl v njenem najljubšem dresu
"Salahu bom čestitala za hčerko"

Alja bo kot edina spremljevalka pritekla na igrišče z enajsterico Liverpoola​, ki po tridesetih letih na krilih Maneja in Salaha drvi proti naslovu angleškega prvaka z neverjetno zmagovito serijo (v 27 krogih 26 zmag in en neodločen rezultat). "Priznam, doslej se nisem zavzel, da gostujočo ekipo v angleški premier ligi spremlja le en otrok. Čeravno gledam vse Liverpoolove tekme, pri Ozu smo kuhani in pečeni. No, v soboto bo Redse na igrišče pospremila moja Alja!" je ponosen oče Boris.

​Člansko kartico Liverpoola (membership card, ji poznavalsko reče Boris) je Alji lani prinesel Božiček, ki je očitno že takrat za deklico zasnoval še nepozabno potovanje. Alji se zaiskrijo oči: "Vprašali so me, kdo je moj najljubši igralec. Salah! Pred tekmo bom pozdravila Liverpoolove igralce v garderobi in se z njimi pogovorila. Vprašanja sem si sestavila, angleščina mi sploh ni težka." Z najljubšim igralcem njenega drugega najljubšega kluba ima Alja več težav kot izbrati Salaha: "Hmm ... Luka mi je najbolj všeč pri Mariboru."

Kaj pa trema, jo je kaj strah nogometnih veličin, ki jih spremlja le po televiziji? "Eh, kje pa! Komaj čakam, da jih srečam od blizu. Ne, ata, bom res lahko spoznala Salaha?" Vse, ne samo njega, jo je v smehu pomiril oče. Kaj pa bo rekla enajstici Liverpoola? "Pozdravila ga bom in mu čestitala za hčerko .... " A gleda vse tekme Liverpoola ​? "Ne čisto vseh; ko imam šolo in je tekma pozno zvečer, moram iti spat."

Ji sošolke kaj zavidajo, da je srečna izžrebanka? "Ne, ne, vesele so skupaj z mano. Ena mi je obljubila, da me bo posnela in si bova potem skupaj ogledali posnetek mojega prihoda na igrišče."

Alja, od kdaj pa navijaš za Liverpool? "Odkar sem se rodila!" je, kot bi bila pričakovala to vprašanje, izstrelila prikupna deklica, športnica po duši, ampak ne v igrah z žogo: "Plešem pri Galeriji plesa, trikrat tedensko imamo vaje, čez vikend še nastope. Sem že dobila nekaj priznanj in medalj." Da bo tudi v Londonu zaplesala, je poskrbel oče. Vplačal ji je uro "spoznavnega tečaja" v znameniti londonski plesni šoli Pineapple Dance Studios. "Komaj čakam ta ples," je kar vrelo iz deklice.

Z Liverpoolom je Boris Seidl zasvojen od mladih nog, tako zelo, da se je nekoč na eno od tekem Redsov s prijatelji odpeljal kar z avtomobilom, ker so v žepu imeli vstopnice, letalski polet pa je bil odpovedan. Tudi bližnje in daljne Seidlovo sorodstvo diha z rdečimi iz mesta Beatlov: "Alja je lani za deseti rojstni dan s stricem pet dni pohajkovala po Liverpoolu, a na tekmo takrat ni šla ... Zato pa bomo, z ženo in hčerko, na Anfieldu 25. aprila na tekmi z Burnleyjem. To je tako noro dobra sezona, da moramo biti tam, občutiti ta šampionski zanos od blizu." Šampanjec za lovoriko bo takrat, glede na prednost Liverpoola, že na pol prazen: "Upam, upam ... zaslužili smo si ga po vseh teh letih trpljenja!" No, enega hladnega pa bi si s kolegom (ki gre z njima) lahko privoščila v soboto na stadionu Vicarage Road, medtem ko se bo Alja rokovala s Salahom, Virgilom van Dijkom, Robertsonom ..., in se vmes pocrkljala v objemu prijaznega Jürgna Kloppa.

"Pred tekmo, začela se bo ob 18.30, bo uradno Aljino fotografiranje s kapetanoma obeh ekip in vsemi sodniki, potem pa si bomo tekmo vsi skupaj v miru ogledali s tribune, jasno, z Liverpoolovega dela," je pred potjo skrbno načrtoval Boris Seidl. O tem, kdo je bolj vesel nagradnega izleta v London, se oče in hči spočetka nista mogla zediniti. Dokler desetletna Alja ni uveljavila svoje nesporne družinske avtoritete: "Ata, saj veš, da sem jaz malo bolj vesela kot ti."

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku