Urinska inkontinenca - nehoteno uhajanje urina

A. Nana Rituper Rodež, Vestnik, 12.9.2018
Profimedia

O inkontinenci govorimo, ko nam uhajajo kapljice urina ali nam steče v curku, če zakašljamo, kaj težjega dvignemo, ob fizičnem naporu, včasih pa kar mimogrede

V začetku nam uide le kakšna kapljica, sčasoma in z leti pa se težave zaradi nekontroliranega uhajanja urina le še povečajo. O inkontinenci govorimo, ko nam uhajajo kapljice urina ali nam steče v curku, če zakašljamo, kaj težjega dvignemo, ob fizičnem naporu, včasih pa kar mimogrede. Dolgo je bila bolezen tabu tema, o kateri se ni veliko govorilo, ženske pa so dejstvo, da jim z leti začne uhajati urin, sprejele kot nekaj samoumevnega. Pri težavah so si pomagale same s t. i. predlogami ali pogostim preoblačenjem, ko je postal problem večji, pa so se izolirale iz socialnega okolja. Zaradi uhajanja urina in tudi neprijetnega vonja niso več hodile v družbo. ne na izlete, ne k maši ...

Trudimo se, da bi se tabuji o tej bolezni podrli in bi bolj odprto govorili o težavi, s katero se soočajo ljudje z inkontinenco.

Čeprav bolezen prizadene veliko žensk in moških, se o njej niti danes ne govori povsem odkrito. »Trudimo se, da bi se tabuji o tej bolezni podrli in bi bolj odprto govorili o težavi, s katero se soočajo ljudje z inkontinenco. Tudi zato, ker bolezen lahko zdravimo ali težave vsaj zmanjšamo,« pove specialistka porodništva in ginekologije Lidija Ouček Farkaš, ki dela v ambulanti za urodinamiko v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

image
Lidija Ouček Farkaš, specialistka porodništva in ginekologije

Običajno prizadene starejše ženske

Bolj pogosta je pri ženskah, pojavi se tudi pri moških, zlasti po operaciji prostate. Običajno prizadene starejše ženske, težave pa se lahko pojavijo tudi pri mlajših, po porodu, niso pa izvzete niti tiste, ki so rodile s carskim rezom. Na pojavnost vplivajo število porodov, konstitucija, teža, fizično delo, pomembni so tudi genetski faktorji. Prizadene 26 odstotkov žensk v reproduktivnem obdobju, v postmenopavzi pa ima te težave že vsaka druga ženska. Tudi v murskosoboški ambulanti za urodinamiko, ki deluje od leta 2002, imajo vsako leto več pacientk. Da je nekaj narobe, največkrat ženske ugotovijo, ko dobijo vnuke in postanejo spet bolj aktivne, morajo na primer z njimi skakati na trampolinu in jim pri tem uhaja urin, razloži Ouček Farkaševa. Najprej se obrnejo na osebnega zdravnika, ta pa jih pošlje h ginekologu, ki po pregledu izda napotnico za testiranje v urodinamski ambulanti.

image
Profimedia

Poznamo več vrst inkontinence, najpogostejši sta stresna in urgentna inkontinenca. Pri stresni inkontinenci gre za oslabelost mišic medeničnega dna in nezmožnost, da bi notranja mišična zapiralka ostala stisnjena. Zato ženska med kašljanjem, kihanjem ali dvigovanjem, ob vsakem povečanem pritisku v trebuhu ne more zadržati urina. Zdravi se lahko preventivno, z vajami za krepitev mišic medeničnega dna, lahko pa tudi operativno.

Moč mišic pa je treba redno vzdrževati z vajami za krepitev mišic medeničnega dna.

Urgentna inkontinenca, ki se zdravi s tabletami, pa pomeni pogosto in nujno uriniranje, ob njej imamo občutek, da moramo takoj na vodo. Včasih komaj pride obolela iz stranišča, pa bi spet morala iti, marsikdaj pa ji niti ne uspe priti do stranišča. Moteče je tudi nočno uriniranje. Zaradi tovrstne inkontinence se ženske izogibajo družbi, ne gredo iz hiše, saj jih je strah, da ne bi pravočasno našle toaletnih prostorov. Ti obliki sta lahko tudi povezani. Z leti bodo težave, če ženska ne bo ukrepala, postajale hujše. Ouček Farkaševa: »Mi v ambulanti jim lahko na začetku pomagamo tako, da jim okrepimo mišice z elektrostimulacijo ali na magnetnem stolu. Moč mišic pa je treba redno vzdrževati z vajami za krepitev mišic medeničnega dna.« Zato že mladim mamicam v porodnišnici fizioterapevtka takoj po porodu razloži, kakšne vaje mora izvajati, da se prepreči kasnejše nehotno uhajanje urina.

Kako se je spreminjal način zdravljenja?

Za urgentno inkontinenco obstaja veliko zdravil, ki so čedalje bolj učinkovita pri preprečevanju nehotenega uhajanja urina. Tudi predloge so vedno boljše, bolj vpojne in preprečujejo vonj po urinu. V bolnišnici mišice dodatno krepimo z elektrostimulacijami, lahko pa tudi z magnetno energijo. V zadnjih letih se je izboljšala tudi operativna oziroma kirurška metoda zdravljenja. »V primerih, ko se pri stresni ali mešani obliki stanje kljub elektrostimulaciji ne izboljša, se odločamo za operacijo. Vsako leto tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota opravijo več operacij, s tem, da je uspešnost operacije najbolj odvisna od vestnosti pacientk,« pove Ouček Farkaševa in doda, da jih po operaciji ponovno podučijo, kako krepiti in vzdrževati jakost mišic.

Če bo pacientka krepila mišice in ne bo dvigovala težjih bremen, bo po operaciji spet kontinentna. Takih, ki po operaciji nimajo več težav, je skoraj 90 odstotkov. Vzrokov, zakaj operacija ni bila uspešna, pa je več, tudi to, da ženska po operaciji ne upošteva navodil. Mnoge se niti ne odločijo za operacijo, ker doma skrbijo za nepokretne svojce ali zaradi težkega dela in jim v takih primerih tudi operacija ne bi pomagala.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Mišice krepimo s stiskanjem, naučiti pa se je treba pravilnega stiska, kar preverimo tako, da med uriniranjem skušamo zaustaviti curek urina za nekaj sekund. Med vajo pa si potem predstavljamo, da curek zaustavljamo. Pri stisku mišic medeničnega dna je občutek, kot da bi želeli »stisniti in dvigniti« navzgor območje nožnice in sečnice. Poleg mišic na medeničnem dnu krepimo trebušne, tako da malo še potegnemo gor, in ko mislimo, da bolj ne gre več, še malo potegnemo navzgor. Pri tem dihamo normalno in ne zadržujemo dihanja. Priporoča se, da ob vadbi stisnemo mišice za pet sekund, potem jih za pet sekund sprostimo in to desetkrat ponovimo. Ali pa petkrat hitro stisnemo in spustimo, sledi krajši odmor in še petkrat ponovimo. Vaje lahko delajo ženske in moški, kadarkoli in kjerkoli, ne da bi kdo to opazil, sede, stoje, leže, tudi med gledanjem televizije, v pogovoru ali ko počnemo kaj drugega. Z vsakodnevno in pravilno vadbo lahko dobro okrepimo mišice, milejše oblike inkontinence pa se odpravijo.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku