V boju s čezmerno telesno težo: Dvigovanje uteži je bolj učinkovito kot aerobna vadba

Reuters, 8.8.2019
Profimedia

Pri debelih in ljudeh s čezmerno težo, ki se ukvarjajo s treningom moči, obstajajo večje možnosti za zmanjšanje vrste srčne maščobe, ki je povezana s boleznimi srca in ožilja, kažejo izsledki nove raziskave.

Ugotovili so, da se je vrsta srčne maščobe, ki se imenuje perikardialno maščobno tkivo, zmanjšala pri tistih bolnikih, ki so dvigovali uteži, ne pa pri tistih, ki so poskušali izboljšati svojo vzdržljivost z aerobno vadbo. Z obema oblikama treninga pa je bolnikom uspelo zmanjšati epikardialno maščobno tkivo, drugo vrsto srčne maščobe, ki je prav tako povezana z boleznimi srca.

"Ta rezultat nas je zelo presenetil," je dejala glavna avtorica raziskave dr. Regitse Hojgaard Christensen, raziskovalka v centru za vnetja in presnovo ter v centru za raziskave o telesni dejavnosti Univerzitetne bolnišnice Köbenhavn. V raziskavi sicer niso pojasnili, zakaj ima trening z utežmi drugačen vpliv kot trening vzdržljivosti, toda dr. Christensenova je že poskusila obrazložiti to razliko: "Zaradi preteklih raziskav že vemo, da trening moči bolje krepi mišično maso in bazalno presnovo kot trening vzdržljivosti. Zato menimo, da so udeleženci, ki so se ukvarjali s treningom moči, pokurili več kalorij čez dan (tudi med počivanjem) kot udeleženci, ki so se ukvarjali s treningom vzdržljivosti."

image
Sašo Bizjak

Da bi preučili, kako različne telesne vadbe vplivajo na srčno maščobo, so dr. Christensenova in njeni kolegi poiskali 32 debelih odraslih s sedečim slogom življenja, ki pa še niso imeli nobenih bolezni srca, sladkorne bolezni ali atrijske fibrilacije. Udeleženci so bili naključno uvrščeni v tri skupine: v prvi skupini so opravljali trimesečni program aerobne vadbe, v drugi trimesečni program dvigovanja uteži, v tretji pa je bila telesna dejavnost nespremenjena (kontrolna skupina). Vsaki osebi se je na začetku in koncu raziskave opravila magnetnoresonančna slika srca.

V primerjavi s kontrolno skupino se je epikardialno maščobno tkivo zmanjšalo v obeh skupinah s telesno vadbo: v skupini s treningom vzdržljivosti za 32 odstotkov, v skupini s treningom z utežmi pa za 24 odstotkov. Perikardialno maščobno tkivo pa se je zmanjšalo samo v skupini s treningom z utežmi, in sicer za 31 odstotkov v primerjavi s kontrolno skupino.

Najboljša je kombinacija vaj

"Trening z utežmi je bil v tej raziskavi zasnovan kot 45-minutni intervalni trening s srednjo obremenitvijo in velikim številom ponovitev," je dejala dr. Christensenova. "Udeleženci so opravili tri do pet serij desetih vaj, med treningom pa so bili pod nadzorom. Samo s tem programom sta se zmanjšali obe vrsti srčne maščobe. Nismo kombinirali treninga moči in vzdržljivosti, vendar bi bilo zanimivo videti, kako medsebojno potencirata svoje učinke."

"Veliko raziskav je že preučilo učinke zmanjšanja trebušne debelosti. Ta nova raziskava je zanimiva, ker je osredotočena na povezavo med telovadbo in maščobnim tkivom okoli srca," je dejal dr. Chadi Alraeis, interventni kardiolog in direktor oddelka za interventno kardiologijo v kardiološki bolnišnici bolnišniške zveze Detroit Medical Center. Na podlagi te nove raziskave meni dr. Alraeis, da lahko srčno maščobo najbolje zmanjšamo s kombinacijo treninga vzdržljivosti in treninga z utežmi. "Poleg treninga na tekalni stezi bi lahko opravili tudi nekaj vaj z utežmi, izpadne korake, trebušnjake ali sklece," je dejal dr. Alraeis. "Zadoščalo bi že, če vzamete nekaj uteži s seboj v pisarno in jih uporabljate tudi tam."

Izsledki raziskave so resda zanimivi, toda dr. Alraeis poudarja, da še ne vemo, kakšni so dolgotrajni učinki, za kar bi potrebovali dolgoročne raziskave.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku