20 preiskovalcev NPU opravilo hišne preiskave, povezane z Adrio Airways

Gregor Grosman, STA, 4.6.2020
Robert Balen

Preiskovalci so izvedli preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Kranja in Ljubljane pri eni pravni in dveh fizičnih osebah

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti izvajal hišne preiskave na območju Kranja in Ljubljane. Po poročanju portala 24ur je šlo za Adrio Airways. Stečajni upravitelj propadlega letalskega prevoznika Janez Pustatičnik, nam je potrdil, da je na nekdanjem sedežu družbe potekala preiskava. Ostalih informacij v tej fazi ni mogel komentirati. V času pred stečajem družbe so obstajali številni sumi na netransparentno vodenje in poslovanje podjetja. 

Preiskovalci NPU so izvedli tri hišne preiskave

Spletni portal ExYu Aviation je marca letos poročal, da se je nekdanji lastnik Adrie Airways, investicijski sklad 4K Invest preoblikoval in obstaja pod novim imenom. Prvi mož družbe Martin Vorderwulbecke je novo podjetje registriral že decembra 2019 pod imenom HDS 35. Vorderwulbecke je bil osrednji pogajalec s slovensko vlado ob prevzemu Adrie Airways. ExYuAviation piše, da je povezan z devetnajstimi drugimi družbami, večina jih je v stečaju. Med temi je tudi AA International Aviation Holding, ki jo je 4K Invest ustanovil, da je lahko formalno prevzel letalskega prevoznika Adrio Airways. Slovenska policija je takrat sprožila preiskavo suma zlorabe položaja in goljufij pri nekdanjem nacionalnem prevozniku.

Po propadu Adrie je več družb, povezanih s 4K Invest, šlo v stečaj. Domneva se, da je sklad črpal denar od Adrie Airways in v imenu slovenskega prevoznika sklenil številne zelo škodljive pogodbe o svetovanju z drugimi podjetji v njegovi lasti. Kazenska preiskava, s katero bi ugotovili vlogo družbe 4K Invests v stečaju Adrie, je v teku. Investicijski sklad 4K Invest je po stečaju Adrie Airways izginil iz poslovnih registrov številnih držav, so še zapisali pri ExYu Aviation, tudi več ključnih ljudi, med njimi nekdanji direktor Adrie Airways Holger Kowarcsh, je tedaj zapustilo družbo. Sklad je imel podjetja registrirana v Nemčiji, na Malti, v Veliki Britaniji in Luksemburgu.

image
Reuters

Švicarske oblasti preučujejo 4K Invest tudi zaradi njegove vloge pri propadu švicarske letalske družbe Darwin, ki je v zadnjem letu delovala pod blagovno znamko Adria Airways Switzerland. Švicarski javni tožilec je začel kazenski postopek, potem ko je stečajni urad v Luganu opozoril na domnevne nepravilnosti. Družbo so obsodili stečajnih goljufij in slabega upravljanja. Med vprašljivimi poslovnimi potezami 4K, ki so vključevale Adrio, je bila prodaja lastne blagovne znamke in prevzem družbe STBE decembra 2018, zaradi česar je Stefan Beulertz, ki je bil vodja STBE, postal solastnik družbe Adria Airways. Beulertz, odvetnik na Malti, ki je blizu 4K Invest, je bil vpleten v afero Paradise Papers, ki je razkrila milijonska nakazila v davčne oaze. 

Tri hišne preiskave

Preiskovalci NPU so izvajajo preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Kranja in Ljubljane pri eni pravni in dveh fizičnih osebah, so potrdili na Generalni policijski upravi. Predkazenski postopek je bil uveden zoper dve tuji fizični osebi. Pri izvajanju hišnih preiskav je sodelovalo 20 preiskovalcev nacionalnega preiskovalnega urada, predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Vodstvo Adrie Airways je predlog za stečaj letalskega prevoznika vložilo 30. septembra lani. Po poročanju 24ur obstajajo sumi za milijonska nakazila v davčne oaze, poslovanje preko Malte in kraje denarja iz trezorja , ki se je zgodil po objavi stečaja.

Pustatičnik je že lani oktobra ugotovil, da je iz trezorja družbe izginilo 5000 dolarjev gotovine. Šlo je za rezervo, ki so jo na polete jemale posadke za nepredvidene stroške. O tem, da policija preiskuje sume zlorabe položaja in poslovne goljufije v primeru Adrie Airways ter tatvino 5000 dolarjev iz trezorja po stečaju letalskega prevoznika, smo že poročali

Upniki so sicer v stečaju Adrie Airways prijavili za 150,9 milijona evrov terjatev, po trenutnih ocenah pa stečajna masa znaša 6,2 milijona evrov, od tega bo okoli tretjino namenjenih za stroške stečaja.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku