V UKC Maribor odsvetujejo obiske v bolnišnici obiskovalcem z znaki gripe ali gripi podobnimi obolenji

(mbk), pk, 23.1.2020
Sašo Bizjak

Sezona gripe se je pričela, zato se ob sumu na gripo raje odpovejte obiskom v UKC Maribor.

Sezona gripe in gripi podobnih obolenj na Štajerskem se je že pričela. V UKC Maribor zato naprošajo obiskovalce, naj se obisku v UKC Maribor odpovedo, če imajo sami ali njihovi bližnji gripo ali gripi podobno obolenje.

To se običajno izraža z vročino, bolečinami v mišicah in kosteh, kašljem, lahko pa tudi z izcedkom iz nosu ter bolečinami v žrelu. "Priporočamo, da bolnika dnevno obišče samo ena zdrava odrasla oseba. Na ta način ravnamo odgovorno in ne prenašamo gripe na bolnike," dodajajo v UKC Maribor.

Gripa
V Sloveniji vsako sezono zaradi gripe zboli do 10 odstotkov ljudi.
Zlasti nevarna je za mlajše otroke, nosečnice, kronične bolnike in starostnike ter ima pomemben vpliv na umrljivost, še posebej pri starejših od 65 let.

Priporočeno je cepljenje za starejše od 65. let

Gripa v starosti skupini starejših od 65 let povzroči med 70 do 80 odstotkov smrti ter med 50 in 70 odstotkov bolnišničnega zdravljenja. Zato je vsakoletno cepljenje proti gripi za starostnike zelo priporočljivo, še posebej če imajo tudi kakšno kronično bolezen, saj se v takšnih primerih gripa še pogosteje konča s smrtjo. Čeprav pri starejših tudi cepivo proti gripi nekoliko slabše deluje in lahko kljub cepljenju zbolijo, je potek bolezni običajno lažji, cepljenje pa je zelo učinkovito pri preprečevanju hujših zapletov bolezni in smrtnega izida.

Informacije o cepljenju za vse starostne skupine na novi spletni strani

Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je ustanovilo novo spletno središče cepljenje.info, ki je namenjeno tako strokovni kot laični javnosti, s preverjenimi informacijami o pomenu in poteku cepljenja. Portal združuje razumljivo pojasnjena znanstvena dejstva o obveznih in priporočenih cepljenjih za otroke ter odrasle v Sloveniji.

Brezplačno
Cepljenje proti gripi je pri nas za starejše od 65 let brezplačno in običajno od oktobra dalje poteka pri izbranih zdravnikih v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah ter na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Več o tem, kje si lahko preberete informacije o pomenu cepljenju starejših, preverite v tem članku.

image
Peter Irman Združenje za pediatrijo, spletna stran cepljenje.info
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku