Vandrovček v kraški jami Štangovc

Ivan Kos, 3.9.2018
Ivan Kos

Vandrovček iz DU Zagorje ob Savi sem imel v nedeljo, 19. avgusta 2018, možnost, da si ogledam kraško jamo Štangovc. Ogled kraške jame je v okviru občinskega praznika občine Zagorje ob Savi organiziralo Kinološko društvo Zagorje ob Savi pod vodstvom predsednika Alojza Klančišarja. Spust in ogled kraške jame pa je vodila skupina članov Jamarskega društva iz Domžal. Jama se nahaja na višini 580 m n. m., nad naseljem Kisovec. Vpisana je v katastru kraških jam Slovenije pod imenom Markov Štangovc.

Zbrali smo se na gozdni jasi nad jamo. Tam so nas opremili s plezalnim pasom, varovalnim kompletom in čelado s svetilko. Kdor je želel, je dobil tudi kombinezon. Ob strmi stezi, ki je vodila navzdol do vhoda v jamo, je bila speljana vrv za lažji in varnejši dostop.

Najprej sem zlezel skozi majhen vhod v jamo, nato po malo večjem rovu, dolžine tri metre, prišel do električnega vitla, kjer me je jamar pripel na nosilno vrv in spustil v brezno 25 m globoko, kjer je večja dvorana. Pri ogledu jame me je spremljal jamar in mi razkazal najlepše predele jame.

image
Ivan Kos
image
Ivan Kos
image
Ivan Kos
image
Ivan Kos
image
Ivan Kos

To je prava kraška jama s kapniki, stebri, zavesami, ponvicami ... Kot turist sem si ogledal že veliko kraških jam. V spremstvu jamarjev in z njihovo pomočjo pa prvič.

image
Ivan Kos
image
Ivan Kos
image
Ivan Kos
image
Ivan Kos
image
Ivan Kos

Nad ogledom kraške jame sem bil navdušen. Organizacija, spust in ogled - vse je bilo odlično izvedeno.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku