Vedno zmanjka denarja? Tukaj so 4 koraki, s katerimi lahko vzamete svoje finance pod nadzor

P.K., 13.12.2019
Profimedia

Nakupovanje je pogosto le način spopadanja z neprijetno resničnostjo in nima nič skupnega z zadovoljevanjem resničnih potreb. Bistveno je pri sebi prepoznati, ali se morda zatikamo v zapravljalne navade iz napačnih razlogov, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Da bi bilo uresničevanje finančnih ciljev v letu 2020 nekoliko lažje, so za vas pripravili nekaj kratkih nasvetov. Svetujejo, da si najprej postavimo dosegljive varčevalne cilje. "Manj besed in več dejanj bo prineslo boljše rezultate, spodbudno bo tudi spremljanje napredka. Uživajte v uresničevanju ciljev – pot do cilja je tista, ki prinaša pravo zadovoljstvo," pravijo pri ZPS, ki so nasvete strnili v štiki korake.

image
Profimedia Z uvajanjem novih, bolj zdravih finančnih navad ni treba čakati do prvega januarja. Začnite že zdaj in v letu 2020 vam bo lažje.
Boljši načrt boste naredili letos, lažje vam bo prihodnje leto.

1. Korak: Preverite, kje ste, in postavite načrt za naprej

Vsaj enkrat na leto je dobro, da pregledate svoje finančno stanje in si odgovorite na osnovna vprašanja:

  • kakšni so moji prihodki in odhodki?
  • Kje lahko poiščem prihranke?
  • Kateri so moji finančni cilji? Ali so (še) ustrezni?
  • Ali napredujem pri uresničevanju finančnih ciljev?
  • Bo leto 2020 prineslo spremembe, ki jih moram upoštevati (nova zaposlitev, večji izdatek, najem ali odplačilo kredita, sprostitev varčevanja itd.)?
  • Kje so moje šibke točke pri denarju (zapravljanje, prenizki prihodki, vzdrževanje sicer samostojnih družinskih članov itd.)?
  • Ali (dovolj) varčujem za pokojnino?

Načrt izdatkov za prihodnje leto naj bo čim bolj natančen, s konkretnimi zneski. Določite fiksne stroške, kot so najemnina, elektrika, voda in drugi stroški za stanovanje ali hišo, registracija avtomobila, plačilo kredita ipd., ter spremenljive stroške, kot so obleka, počitnice, ogrevanje, hrana, zabava ipd.

Boljši načrt boste naredili letos, lažje vam bo prihodnje leto. Porabo spremljajte sproti in znesek, namenjen varčevanju, položite na ločen račun takoj, ko dobite plačo ali pokojnino, in ne na koncu, saj v tem primeru morda ne bo nič ostalo.

image
Profimedia Naredite seznam vseh dolgov, ki jih imate.

2. Korak: Preverite svoje dolgove

Naredite seznam vseh dolgov, ki jih imate, in pri tem ne mislimo le na kredit pri banki. Dolg je tudi izkoriščen redni ali izredni limit, izkoriščen limit na posojilni kartici in denar, ki ste si ga izposodili od družine ali prijateljev. Če odplačujete dolgoročni kredit s spremenljivo obrestno mero, premislite, ali bi bilo smiselno preiti na trenutno še razmeroma nizke in manj tvegane fiksne obrestne mere (upoštevajte stroške poplačila starega kredita in najema novega). Poskrbite za redno odplačevanje kredita in naredite načrt, kako boste čim prej odplačali preostale dolgove. Ko vam to uspe, nastopi čas za varčevanje.

3. Korak: Določite zgornjo mejo za praznično zapravljanje

December je finančno eden najbolj napornih mesecev. In kakšen je izkupiček vsega trošenja? Od preveč pojedene hrane januarja preštevamo odvečne kilograme, doma pa imamo polno nepotrebnih daril in drobnic daril. Bi se letos tega lotili drugače? Določite si znesek, ki ga lahko namenite za kosila, večerje ter darila in ga ne prekoračite.

4. Korak: Spremembe naj se začnejo že danes

Z uvajanjem novih, bolj zdravih finančnih navad ni treba čakati do prvega januarja. Začnite že zdaj in v letu 2020 vam bo lažje. Navado naj bi vzpostavili v 21 dneh, zato imate dovolj časa, da začnete upravljati svoj denar že danes in postanete gospodar svoje denarnice, ne pa njen suženj. Ne bodite prestrogi do sebe, začnite z majhnimi koraki.

image
Profimedia December je finančno eden najbolj napornih mesecev. Bi se letos tega lotili drugače? Določite si znesek porabe in ga ne prekoračite!

ZPS-jev izziv

Nakupovanje je pogosto le način spopadanja z neprijetno resničnostjo in nima nič skupnega z zadovoljevanjem resničnih potreb. Kupujemo zato, da se počutimo bolje, a to "zdravilo" ima le kratkotrajen učinek. Seveda se ne morete odpovedati vsem nakupom, lahko pa naredite seznam stvari, ki jih ne boste kupovali naslednji teden, mesec ali leto: oblačila, čevlji, nakit, tehnični pripomočki ipd. Tudi tisto, kar si dovolite kupovati, kupite šele takrat, ko vam tega zmanjka. Naredite svoj osebni nenakupovalni seznam in izločite vse, kar običajno kupujete po nepotrebnem. Poiščite svoje negativne vzorce - ali morda kupujete, ko ste žalostni ali jezni - in jih spremenite.

Še več koristnih nasvetov najdete na www.VemVec.si.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku