(VPRAŠANJA in ODGOVORI) Turistični bon za slovenske državljane ali za vse, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji? Bom lahko z njim najel avtodom?

M.R., 22.5.2020
Robert Balen

Vlada je pripravila tretji protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu, v katerega je vključila tudi razdelitev t. i. turističnih bonov med vse osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Glede na predlog, ki je bil predstavljen javnosti - nastopil je gospodarski minister Zdravko Počivalšek, objavljamo nekaj odgovorov na vprašanja, ki se zastavljajo bralcem. Predlog zakona je objavljen tudi na spletni strani državnega zbora. A poudarjamo, gre za predlog vlade, ki ga mora obravnavati in potrditi še državni zbor.

Kdo bo upravičen do turističnih bonov?

Bone bodo dobili prav vsi, ki imajo stalno prebivališče na območju Slovenije. Mlajši od 18 let naj bi dobili bon v višini 50 evrov, polnoletni prebivalci pa bon v višini 200 evrov. Torej tudi tuji državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Bodo bon dobili tudi slovenski državljani, ki imajo stalno prebivališče v tujini? 

Po zakonu, ki je predlagan, ti za zdaj ne bodo dobili bona. 

Katere storitve bodo lahko državljani plačali z bonom?

Z bonom bodo lahko prebivalci plačevali storitve, ki se nanašajo na nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi ostali podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje.

Povezava do predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19 -> TUKAJ.

Kdaj in kje bo bone mogoče koristiti?

Prebivalci bodo lahko svoj bon unovčili do 31. decembra 2020 pri ponudniku storitev v Sloveniji. Bon bo mogoče unovčiti pri ponudniku, ki ima registrirano eno izmed naslednjih dejavnosti: 55.10 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov, 55.20 – Dejavnost počitniških domov in podobnih nastanitvenih obratov za kratkotrajno bivanje ali 55.30 – Dejavnost avtokampov, taborov.

Bone bo mogoče unovčiti predvidoma od konca junija dalje. Najprej mora zakon potrditi državni zbor, v največ osmih dneh po potrditvi pa bo vlada še izdala uredbo, s katero bo določila način unovčitve bona in način povračila sredstev s strani finančne uprave. Več o tem je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Več -> TUKAJ

Kako bodo izdani boni?

Boni bodo izdani v elektronski obliki oziroma jih bodo prebivalci koristili pri posameznemu ponudniku storitev na podlagi davčne številke.

Bodo lahko prebivalci bon deloma izkoristili pri enem ponudniku storitev in deloma pri drugem, tretjem ...?

Ne, bon bo treba v celoti porabiti pri enem ponudniku storitev.

Bo mogoče z bonom plačati storitev, ki sem jo rezerviral prek Bookinga, Airbnb-ja?

Rezervacijo storitve je mogoče opraviti kjer koli, vendar pa bo treba storitev z bonom plačati neposredno pri ponudniku storitve in ne prek drugih aplikacij.

Bo mogoče z bonom plačati polpenzion?

Ne. Boni bodo unovčljivi za nočitve in nočitve z zajtrkom. Del, ki se nanaša na drugi obrok, kot sta kosilo ali večerja, bo moral lastnik bona plačati iz svojega žepa.

Bodo boni prenosljivi?

Tega predlog zakona za zdaj ne predvideva in naj bi to vlada pozneje urejala v uredbi. Pojavile so se neuradne informacije, da naj bi bili boni prenosljivi do drugega kolena. 

Pošljite nam vprašanje
Če imate še kakšno vprašanje glede koriščenja turističnih bonov, nam ga lahko posredujete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. s pripisom vprašanje/turistični bon. Na vaša vprašanja bomo skušali odgovoriti tudi tako, da jih bomo posredovali vladnemu uradu za komuniranje.

Bo mogoče bon unovčiti za najem plovila (jadrnice) ali avtodoma?

Ne. Za najem plovil ali avtodomov bona ne bo mogoče unovčiti.

Kdaj bodo izvajalci storitev dobili plačano storitev?

Tega predlog zakona ne ureja. Je pa minister Zdravko Počivalšek dejal, da naj bi izvajalci storitve v osmih dneh od predložitve bona prejeli plačilo s strani finančne uprave.

Kolikšna je predvidena višina tega ukrepa vlade za spodbujanje turizma?

Višina državne pomoči s turističnimi boni je ocenjena na kar 345 milijonov evrov. Multiplikativni učinki oziroma dodatna potrošnja v turizmu, ki jo bo imelo koriščenje teh bonov, pa so ocenjeni na 172 milijonov evrov.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku