Vrtinec Versaillesa tudi o Prekmurju

Filip Matko Ficko, 21.1.2019
Filip Matko Ficko

Kulturnega večera s predstavitvijo nove monografije dr. Uroša Lipuščka v Murski Soboti se je udeležil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Po koncu prve svetovne vojne se je 18. januarja 1919 pričela Pariška mirovna konferenca. Na ta dan, sto let pozneje, pa je izšla monografija »Prekmurje v vrtincu Pariške mirovne konference 1919« izpod peresa dr. Uroša Lipuščka, ki so jo predstavili na kulturno-zgodovinskem večeru v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti.

image
Filip Matko Ficko Množični obisk v prostorih PIŠK Murska Sobota.
 

Po zaigranem uvodu Marko bande iz Beltincev ter petju Tjaše Šimonka je množico obiskovalk in obiskovalcev pozdravil ter napovedal letošnje slovesne in spominske prireditve ob 100 letnici priključitve Prekmurja k matični Sloveniji nekdanji slovenski predsednik, prekmurski rojak Milan Kučan, ki predseduje Iniciativnemu odboru za pripravo številnih aktivnosti. Bilo je prikazanih tudi nekaj odlomkov iz dokumentarnega filma (na sporedu bo za širšo javnost avgusta letos!) »Za Prekmurje gre!«, ki ga je pripravil in o njem govoril Štefan Celec iz Murske Sobote.

image
Filip Matko Ficko Milan Kučan, nekdanji slovenski predsednik.
 

Sledila je predstavitev monografije, ki je izšla v 500 izvodih. Natisnila jo je tiskarna Januš v Ljubljani. Pogovor s pisci je vodil Marjan Šiftar, podpredsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih), ki je pripravila kulturno-zgodovinski večer. Najprej je o delu govorila dr. Klaudija Sedar kot urednica monografije, za njo pa še pisatelj Dušan Šarotar, ki je za monografijo napisal uvodni esej z naslovom »Pesniki, vojaki in kartografi«. Kot je povedal avtor, dr. Uroš Lipušček, je to svoje delo posvetil pokojnemu kolegu in prijatelju iz Prekmurja, mag. Francu Kuzmiču.

image
Filip Matko Ficko Monografija izpod peresa dr. Uroša Lipuščka.
 

V obsežnem delu na 149 straneh je podrobno predstavljena vloga ZDA in kartografa, majorja Douglasa W. Johnsona, kot tudi mnogih drugih udeležencev Pariške mirovne konference 1919, pri določanju slovenskih (prekmurskih) mej. Med slednjimi je citiran tudi znanstvenik Mihajlo Pupin.

image
Filip Matko Ficko Avtor monografije dr. Uroš Lipušček.
 

Množico udeleženk in udeležencev je pozdravil še Janez Horvat v imenu Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti, zahvalo vsem akterjem tokratnega izredno uspelega srečanja pa je izrekel Ernest Ebenšpanger, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF).

image
Filip Matko Ficko Akterji zanimivega kulturno-zgodovinskega večera.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku