Za novo pljučnico ni ne zdravila ne cepiva

Reuters, 24.1.2020
Reuters

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko novi virus povzročil izbruh pljučnice na Kitajskem.

Več kot 50 obolelih za pljučnico (in en smrtni primer) v kitajskem mestu Wuhan bi lahko bilo povezanih z novonastajajočimi člani družine virusov, ki so povzročili izbruh smrtonosnih bolezni sars in mers, poroča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Medtem ko je Agencija za zdravje pri Združenih narodih poročala, da potrebujejo še več informacij, da bi lahko natančno potrdili vrsto patogena, ki povzroča infekcijo, so dodali, da je pojav novega koronavirusa povsem mogoč.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je že objavila laboratorijske rezultate, ki jih je pridobila skupina strokovnjakov - z njimi so dokazali prisotnost nove vrste koronavirusa, ki je izbruhnil decembra lani. Jianguo s kitajske akademije za inženirstvo, ki je vodil skupino raziskovalcev, je za tiskovno agencijo Xinhua povedal, da je testiranje vzorcev, pridobljenih pri 15 pacientih, pokazalo prisotnost novega koronavirusa. Poročajo o kar 55 obolelih za pljučnico.

Xinhua poroča, da lahko traja več let, da bodo raziskovalci razvili zdravilo in cepivo. Izbruh se je zgodil ravno pred kitajskim novim letom (pričelo se bo 25. januarja in bo v znamenju podgane), ko bo okrog 1,4 milijarde Kitajcev odpotovalo domov ali v tujino. Kitajska vlada pričakuje, da bodo Kitajci v prazničnem času opravili skupno kar okrog 440 milijonov voženj z železnico in še 79 milijonov z letali.

Koronavirusi se pojavljajo periodično

Wang Yang, vodja kitajskega ministrstva za promet, je povedal, da bo vlada okrepila prizadevanja za preprečitev izbruha pljučnice med prazniki, vključno z zagotovitvijo ustreznega razkuževanja v glavnih prometnih središčih. Koronavirusi spadajo v veliko družino virusov, ki lahko povzročijo vnetja, kot je sindrom akutne respiratorne stiske (sars). Nekatere vrste virusov lahko povzročijo bolezni, kot je bližnjevzhodni respiratorni sindrom (mers), medtem ko so druge vrste teh virusov še veliko nevarnejše.

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila, da se koronavirusi pojavljajo periodično - leta 2002 so povzročili sars in leta 2012 mers. Po poročanju kitajskih oblasti lahko virus, kot je ta, ki je izbruhnil v mestu Wuhan, povzroči pri nekaterih pacientih več bolezni, a ni videti, da bi se hitro prenašal s človeka na človeka.

"Bolj izčrpne informacije so potrebne za potrditev tega patogena, prav tako pa tudi boljše razumevanje epidemiologije tega izbruha, klinična slika, raziskave za določitev vira in prenosnih poti, obseg okužbe in implementacija protiukrepov," menijo pri WHO. Leta 2003 so kitajske oblasti nekaj tednov prikrivale izbruh sarsa, preden so jih smrtni primeri in vse glasnejše govorice prisilili, da razglasijo epidemijo. Bolezen se je hitro razširila v druga mesta in države. Več kot 8000 ljudi je zbolelo, umrlo jih je 775. 

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku