Zakaj je ta čas zelo pametno nabaviti lesne energente?

Sanja Verovnik, 18.4.2020
Beobachter.ch

Ker so zaradi krize, ki jo je na trgu povzročila pandemija, cene briketov, peletov, drv in premoga zelo padle in ker trenutno ni težav s transportom energentov.

Čeravno večina Slovencev na začetku aprila po navadi ne razmišlja o nakupu energentov za naslednjo ogrevalno sezono, temveč so z mislimi pri prvomajskih potepanjih in poletnem oddihu, se je letos svet postavil na glavo. Koronavirus, predvsem pa ukrepi, ki so jih države druga za drugo sprejemale za zajezitev pandemije, so povzročili krizo tudi na trgu z energenti. Kot pravi Jure Zidar iz podjetja Bioles Horizont, so cene naftnih derivatov rekordno nizke v zadnjih nekaj letih, kar lahko, tako Zidar, pripišemo trenutni krizni tržni situaciji, ki vlada v svetu.

Drva naj se sušijo na zraku
Za doseganje predpisanih vrednosti emisij dimnih plinov pri ogrevanju na drva je treba zagotoviti uporabo dovolj suhih drv. Za zračno suha drva štejejo tista, katerih vlažnost je manjša od 20 odstotkov. Optimalna vlažnost je 12-15 odstotkov, kar dosežemo s približno dvema do tremi leti sušenja na zraku.

Dostava za zdaj nemotena

Kriza pa ni vplivala samo na padec cen nafte, temveč tudi na cene lesne biomase, kamor sodijo sekanci, briketi, peleti, drva in premog. Skratka obnovljivega vira energije, ki je kot sistem ogrevanja zelo gospodaren in v svetu kot tudi v Sloveniji vse bolj priljubljen energent za ogrevanje. Lesna biomasa je zadnja leta med energenti veljala za enega najcenejših. V času koronavirusa so se cene lesene biomase po besedah sogovornika še dodatno pocenile. Trenutno nizke cene pa so nekatere že spodbudile, da razmišljajo o predčasni nabavi energentov za ogrevanje. Da je zdaj pravi čas za nakup lesne biomase, se strinja tudi Zidar, ne samo zaradi nizkih cen, temveč tudi zaradi trenutne zaloge na trgu in dobavljivosti. "Kljub omejenemu gibanju v Sloveniji zaradi pandemije za zdaj ni težav s transportom lesne biomase," pojasni Zidar in doda, da naročene energente brezplačno dostavijo na dom stranke. 

image
Shutterstock

Jeseni je pričakovati spremembe cen

Ne glede na pocenitev lesne biomase kot posledice kriznih razmer, ki ta čas vladajo v svetu, pa Zidar opozarja, da je za kurjavo dobro poskrbeti že v tem času. "Kako že pravi stari slovenski pregovor? Da si dober gospodar kurjavo priskrbi že spomladi, torej takoj po koncu ogrevalne sezone, ko so cene energentov najbolj sprejemljive, na dobavo pa ni treba čakati. Vsekakor je tudi zaradi tega dobro ne odlašati z nakupom energentov do konca leta oziroma tik do začetka nove kurilne sezone," opozori sogovornik.

Menjava ogrevalne naprave
Če razmišljate o tem, da bi hišo začeli ogrevati z lesno biomaso, je najbolje pridobiti več strokovnih ponudb, jih analizirati in izbrati najprimernejšo. Pri tem naj ne bo odločilno merilo nizka cena. Prav pri kotlih na lesno biomaso so namreč velike razlike v cenah. Zato je dobro poiskati strokovno pomoč v bližnji energetskosvetovalni pisarni ali drugod. Priporočljivo je, da dobavitelj poskrbi tudi za pooblaščenega montažerja in serviserja, ki napravo montira, preizkusi, nastavi delovanje in zanjo zagotovi ustrezno garancijo.

Kako bo jeseni s cenami lesne biomase, je težko napovedovati, vsekakor pa takrat, ko bo povpraševanje večje, cene ne bodo več tako nizke. "V javnosti se že pojavljajo špekulacije o podražitvi energentov v drugi polovici leta. Dejstvo je, da spremembe bodo. Predvsem, ker pričakujemo, da se bo v jesenskih mesecih močno povečalo povpraševanje po energentih. Večje povpraševanje pa ima seveda vedno vpliv na ceno, ki bi se lahko tudi v letošnjem primeru dvignila," ocenjuje sogovornik.

Zalog je dovolj

Jure Zidar pravi, da je trenutno zalog lesne biomase v Sloveniji dovolj. "Ves čas si prizadevamo za zadostne količine, hkrati pa tudi za čim krajše roke pri dobavi," pravi sogovornik. Tudi strah, da bi pri dostavi energentov prišlo do morebitne okužbe stranke s koronavirusom, je povsem odveč, tako Jure Zidar: "Transport oziroma dostavo lesnih energentov peletov, briketov, drv in premoga izvajamo do vrat bivališča vsakega posameznega kupca in to po vsej državi s tovornjaki z dvižno rampo ali dvigalom, kar olajša dostavo energenta stranki na dom." Ta čas je na voljo večja izbira, zato boste lahko primerjali večje število energentov in goriv tako po ceni kot po drugih karakteristikah. Splošno velja, da so cene po koncu kurilne sezone nekoliko nižje, ne velja pa to vedno. Recimo pri kurilnem olju lahko na ceno bolj vplivajo nepredvideni ekonomski, politični ali drugi tečajni dogodki kot pa ponudba in povpraševanje na mednarodni borzi. Enako kot za kurilno olje velja za utekočinjen naftni plin (UNP).

Drugače je pri lesni biomasi, saj se cene sekancev, peletov in drv (polen) oblikujejo na domačem trgu glede na povpraševanje in ponudbo ter niso odvisne od ekonomskih in drugih političnih dogajanj. Lesno biomaso je najbolje kupiti v obdobju tik pred poletjem (maj, junij) in najpozneje do avgusta. Popusti se spomladi in poleti pojavljajo predvsem pri sekancih in peletih. Pri nakupu je treba paziti, da so sekanci in peleti čim bolj suhi, za drva (polena) pa je najbolj priporočljivo, da se sušijo na zraku vsaj eno leto, če ob nakupu niso dovolj suha.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku