Zasvojenost z mobilniki lahko vodi do paničnega napada ali hude stiske, povzroča motnje spanja

P.K., 25.11.2019
Profimedia

V mesecu novembru, ki je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti, Nacionalni inštitut za javno zdravje spodbuja k čim manjši uporabi mobilnih telefonov.

V ponedeljek, 25. novembra, NIJZ poziva k vseslovenski akciji Dan brez telefona vse uporabnike mobilnikov, teh je bilo leta 2017 kar 73 % med osebami, starimi 16–74 let. Na inštitutu svetujejo, da čas, ki bi ga sicer posvetili uporabi telefona, namenimo ljudem, skupnim aktivnostim, sprehodom, ali pa ga posvetimo svojim hobijem in stvarem, ki nas osrečujejo.

image
Profimedia 25. november naj bo dan brez telefona. Lahko pa se odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona, svetujejo na NIJZ.

Kot ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu (NIJZ) ljudje namreč vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti. Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami, ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona.

Raziskava med uporabniki je pokazala, da skoraj vsi sodelujoči uporabniki pametnih telefonov svojo napravo uporabljajo za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil.
Več kot 90 % za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm.
80 % za brskanje po internetu.
53 % posluša glasbo ali radio in uporablja zemljevide in navigacijo.
26 % jih igra igre.

Nova fobija nomofobija - strah pred izgubo telefona

V zadnjem desetletju se pojavljajo v zvezi z uporabo telefona tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon, kar imenujemo "nomofobija". V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo.

Akcija 1 dan brez telefona

NIJZ poziva vse uporabnike mobilnikov, da se za en dan odpovejo uporabi telefona. Svetujejo, da pred tem obvestijo svoje družinske člane in prijatelje, da bodo brez telefona in se z njimi raje dogovorijo za klepet ali sprehod v živo. Šteje tudi, če se odločijo, da telefona ne bodo uporabljali vsaj nekaj ur. S tem bosdo tudi preverili svoj odnos do telefona in kako ga lahko spremenijo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku