Zavarujte svojo starost z gibanjem

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg., 7.9.2019
Profimedia, Panthermedia

Aerobna moč začne upadati po 35. letu starosti in je po 60. letu nižja za kar 45 odstotkov. Z redno kardio vadbo krepimo svoja pljuča in srce.

Vpliv športne aktivnosti se kaže na številnih bioloških spremenljivkah in je odvisen od medsebojne povezanosti genetskih in okoljskih dejavnikov.

Tukaj je nekaj fizioloških in morfoloških spremenljivk, ki jih z redno športno aktivnostjo lahko izboljšamo:

Aerobna moč po 35. letu pada in po 60. letu pade za 45 odstotkov.

Trening za srce, ožilje in dihala (nordijska hoja, hoja/tek v klanec, kolesarjenje…) krepi srce, saj pride zaradi izboljšane cirkulacije do srčne mišice več krvi in posledično več kisika. Tudi tisti, ki imate težave z visokim krvnim tlakom, lahko izboljšate vaše zdravje na način, da ste telesno v kondiciji. Verjetnost za ishemično bolezen srca se bo znatno zmanjšala.

Mišična masa in moč po 30. letu padata.

Izguba mišične mase vodi do različnih težav, kot so padec bazalnega metabolizma, pridobitev maščobne mase in sladkorna bolezen. Študije kažejo na 3 - 8 % padec mišične mase vsakih deset let po 30. letu in 5 - 10 % upad po 50. letu, kar je v povprečju pol kilograma mišic vsako leto. En kilogram mišic v mirovanju (spanje, ležanje) porabi približno 13 kcal/dan. Vsakršno gibanje porabo poveča. Redna tedenska aktivnost, trening moči in intervalni trening, lahko dnevno porabo, predvsem zaradi povečanega metabolizma in sinteze beljakovin, povečajo na do 70 kcal/dan.

image
Profimedia, Panthermedia

Gostota kostnega tkiva po 30. pri ženskah in po 40. letu pri moških pada.

Znižuje se nivo mineralov, kot sta kalcij in magnezij, zato je še kako pomemben trening za moč in visoko-udarna aktivnost. Zanimivo je, da je predpubertetni čas zelo primeren čas za trening visoko udarne športne aktivnosti, kot je funkcionalni trening (kondicijski trening), gimnastika, atletika, ekipni športi. Pozitivni učinki take aktivnosti se prenašajo v odraslo dobo. Visoko-udarna aktivnost dokazano povečuje kostno gostoto. Športna aktivnost pred puberteto zmanjša tveganje za zlom po menopavzi.

Elastičnost tkiv se z leti zmanjšuje.

Skupna presnovna aktivnost tenoblastov se s starostjo zmanjšuje, kar najverjetneje upočasni obnovitveno sposobnost tetive, t.j. sposobnost sinteze beljakovin in aminokislin. Z razvojem in staranjem se kolagenske in nekolagenske strukture spreminjajo. Elastične komponente (elastin) se zmanjšajo s starostjo. Vsebnost zunajcelične vode v tetivah se zniža. Gibljivost tetiv in mišic lahko izboljšamo z rednimi razteznimi vajami ali jogo. Tudi tek in eksplozivni športi vplivajo na počasnejše degenerativne spremembe elastičnih beljakovin, vendar se pri starejših bolj priporoča aktivnost, pri kateri se intenzivnost, trajanje in količina povečuje postopno. Na elastičnost tetiv vpliva tudi prehrana, ki mora vsebovati beljakovine in ogljikove hidrate.

Vse zdravstvene organizacije se strinjajo, da pomembno vplivamo na zdravje, če skrbimo zanj. Zdrav žiljenski slog je v naših rokah. Zanemarjanje telesa in duha s slabimi navadami vodi v bolezni. Na ohranjanje in izboljšanje zdravja oz. navedenih bioloških spremenljivk ima športna aktivnost pozitiven vpliv le, če jo izvajamo redno.

Več informacij najdete na: http://zdravozivi.si/.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku