Zdravi zobje iz zavarovanja ali denarnice?

Urška Kereži, 1.12.2019
Shutterstock

Cene doplačil za isto zalivko se v zobnih ambulantah razlikujejo tudi za 100 odstotkov in stanejo od 40 evrov pa vse do 90. Zavarovalnica namreč ne regulira zgornjih cen doplačil.

Zavarovalnica krije le približno 24 evrov za troploskovno zalivko (največja), preostalo doplačilo, ki je navadno razlika do samoplačniške cene, pa doseže 60 do 80 evrov. V povprečju na zalivko tudi čakamo vsaj mesec ali mesec in pol, v samoplačniški ambulanti jo dobimo že v tednu ali dveh. Na področju zdravljenja korenin zavarovalnica prispeva več kot pri zalivkah in krije celotno zdravljenje. A v ambulantah javnega zdravstvenega sistema tudi to storitev pogosto doplačamo v različnih oblikah, kot so doplačilo za elektronsko merjenje dolžin kanalov, posebne cemente in strojne tehnike širjenja kanalov ter različne tehnike polnjenja kanalov. Ta doplačila so navadno bistveno ugodnejša kot pri samoplačniškem zdravljenju korenin, saj zavarovalnica prispeva večjo razliko do samoplačniške cene (približno 140 evrov na molar), vendar lahko tak zob zaradi gneče zdravimo tudi tri mesece ali več, medtem ko ga v samoplačniški ambulanti navadno pozdravimo v mesecu dni.

image
Profimedia
Preverite cenike doplačil in zahtevajte okvirne predračune.

Protetika - poglavje zase

Zavarovalnica priznava le nekatere statuse, zato je treba pošiljati predloge in čakati na njihovo odobritev. Tu so tudi čakalne vrste na protetiko. Veliko členov in prevlek je v celostni rehabilitaciji samoplačniških in malo je zavarovancev, ki dobijo celostno protetično rehabilitacijo z delnimi kovinskimi prevlekami in vizilprotezami brez doplačil. Doplačujejo se številni elementi, kjer pa so doplačila skoraj enaka samoplačniškim ekvivalentom in se med ambulantami zelo razlikujejo. Samoplačniške ambulante izdelajo relativno natančne predračune protetične priprave in zelo natančne izračune protetične rehabilitacije, na katere ne čakate več mesecev in tudi izdelava je zelo hitra.

Zavarovalnica krije najcenejše materiale na trgu in ti se uporabljajo za izvajanje programa v ambulantah javnega zdravstvenega sistema. V nasprotju s samoplačniškimi, ki pogosto posežejo po najsodobnejših tehnikah in materialih, saj je trg konkurenčen in ni veliko prostora za napake.

Pomembno pri izbiri samoplačniške ali ambulante javnega zdravstvenega sistema je torej, da preverimo cenike doplačil in zahtevamo okvirne predračune tako za doplačila kot polna plačila, preden se opredelimo v zobni ambulanti, ki je pravica iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja ali samoplačniški. Cene nato primerjajmo in preverimo, kakšen časovni okvir se skriva za načrtom in kako se v ordinaciji lahko prilagodijo naši časovni stiski.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku