Zdravo črevo, srečno telo

Urška Kereži, 3.9.2018

Zakaj je urejena prebava ključna za zdravje?

Se po hrani počutite napihnjeni ali težki in vas nadlegujejo zoprne težave s prebavo, ki jih nikakor ne znate urediti? Potem morate v jedilnik nujno vključiti več vlaknin. Sicer vam jo črevesje lahko zagode na mnoge načine, ki jih morda sploh ne boste povezali z njim. Denimo utrujenost, razdražljivost, glavoboli, obolevanja in še marsikaj drugega so presenetljivo pogoste posledice slabo delujočega črevesja. Neurejena prebava namreč ne slabi samo njegovega delovanja, temveč šibi celotno telo, opozarja Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka, članica največje ameriške dietetične organizacije ADA, ki združuje najboljše strokovnjake za prehrano. »Ob slabo delujočem črevesju se upočasni normalno delovanje peristaltike in telo se počasi zastruplja. Prav ti toksini pa so glavni povzročitelji številnih sodobnih bolezni,« pojasnjuje. Ker nas črevesje na svoje oteženo delovanje dostikrat ne opozori s kakšnim večjim pompom, njegova subtilna sporočila pogosto spregledamo. A napaka je že, da čakamo na simptome.

Telo bo končno lahko vsrkalo vse vitamine

Kadar uredimo prebavo in stene črevesja očistimo blata, ki se je sprijelo nanje ter morda celo več mesecev ali let onemogoča prehod esencialnih vitaminov in mineralov v telo, se to pozna na več nivojih. V prvi vrsti je olajšana prebava, počutimo se lažje in imamo več energije. Ker je telo končno zmožno vsrkavati vitamine in minerale, ki mu jih zagotavljamo s hrano, se zmanjša tudi število obolenj in izboljša splošno počutje. Vse to lahko dosežemo z nadvse preprostimi in naravnimi rešitvami.

Uživajte vlaknine

»Aktivne vlaknine svetujem vsem, saj jih večina v sodobnem načinu življenja poje premalo, če želimo dejansko dobro in zdravo izgledati, se tako tudi počutiti, poskrbeti za zdravo presnovo in zdravo prebavo,« svetuje prehranska terapevtka, ki kot rešitev priporoča topne vlaknine psilium. »Slednje imajo ogromno dokazanih zdravstvenih prednosti. Med drugim uravnavajo prebavo in telesno težo, ob vezavi z vodo pa tvorijo želatinasto snov, ki deluje kot nekakšna krtača, saj suho blato, strupene presnovnike, ki se nalagajo na stenah črevesja, postrga, veže in se potem z njimi izloči. Tako pospešimo oziroma uredimo prebavo.«

Edinstvena formulacija Psylliox aktivnih vlaknin je tisto, kar naše črevo in telo potrebujeta. Z njihovo pomočjo boste lahko spoznali, kako pomemben vpliv ima urejena prebava na dobro počutje in zdravje.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku