Življenjske lekcije Marijane Brecelj: Resnic je toliko, kot je nas ljudi

Saša Britovšek, 6.10.2019
Ksaver Šinkar

Gledališka, televizijska in filmska igralka. Obraz, ki je mnogim Slovencem tako domač, kot bi šlo za prijetno damo iz sosednje hiše, s katero vsak dan pokramljaš o vremenu, občasno pa tudi spiješ kavo. Z nami je življenjske modrosti delila Marijana Brecelj.

Kaj vas je gledališče naučilo o življenju? 

Gledališče naj bi bilo zrcalo življenja in to velikokrat tudi je, je pa zelo pomembno, da ta meja med fikcijo in realnostjo ne postane pretanka, takrat pa ni več tako preprosto. 

Kaj vas je kariera naučila o javni podobi? 

Pravzaprav ne vem, kaj naj odgovorim. Moja kariera je moje delo, ki je pač vsem na očeh. Mogoče sem si v mladosti želela, da bi bila moja javna podoba bolj skrivnostna, bolj intelektualna, bolj poduhovljena, danes pa mislim, da je najbolje ostati v svojih gabaritih. Bodi to, kar si. 

Kaj vas je kariera naučila o kritiki? 

Kritika je vedno dobrodošla. Seveda, če je konstruktivna, od katere se lahko kaj naučim, naredim kaj boljše, se poglobim vase, se vprašam, a je to to? 

Kaj vas je življenje naučilo o sreči? 

Da je drobna, včasih čisto majčkena, skrita v drobnih stvareh, da jo je treba skrbno varovati in zanjo najti varno zatočišče, da nam ne pobegne. Težko jo je spet pripeljati nazaj. 

Kaj vas je življenje naučilo o lepoti? 

Zunanja lepota z leti bledi, notranja se pa bogati. Vedno globlje se skriva, tam, kjer smo najbolj mi. 

Kaj vas je življenj naučilo o resnici? 

Resnic je toliko, kot je nas ljudi. Do kraja pa jo razumemo šele na koncu življenjske poti, ko si končno pogledamo v oči. 

Vas je česa naučilo tudi vaše telo? 

Naučilo me je, da ga moram poslušati. Veliko pametnejše je od mene, z leti ga tudi neprimerno bolj ubogam, saj kaj bi brez njega? 

Kaj vas je življenje naučilo o ljubezni? 

Ne samo življenje, tudi izkušnje so me naučile, da ljubezen pogosto plava v oblakih in ne hodi po tleh. Zato je treba biti zelo previden, padec je lahko nevaren in boleč. Lahko te poškoduje za vedno. 

In kaj o tišini? 

Tišina je molk in molk je zlato. Zato naj tudi tako bo, vsaj včasih.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku