Zobna ščetka je odličen zdravnik

Urška Kereži, 15.5.2019
Profimedia

Zdravje ustne votline vpliva celo na delovanje prebavil in obdelovanje podatkov v možganih. Ljudem, ki izgubljajo zobe, upada tudi mišična masa, kar je še posebno skrb vzbujajoče za starejše.

Ste vedeli, da dosledna skrb za zobe pripomore k boljšemu počutju in lepšemu videzu? Zagotovo. Kaj pa, da je slaba ustna higiena neposredno povezana s povišanim tveganjem za nastanek srčnih bolezni, bolezni ledvic, debelosti, diabetesa, slabšega delovanja možganov, Alzheimerjeve bolezni, šibkih mišic in kroničnega vnetja v telesu? Veliko tega tudi.

Znanost ne laže

In če to še ni pritegnilo vaše pozornosti ter vas prepričalo v boj s slabim zadahom in mislite, da vaš zobozdravnik z opozorili pretirava, poskusimo z znanstvenimi podatki: letno čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna pri zobozdravniku lahko zmanjšata tveganje za srčni napad do 25 odstotkov. Izsledki raziskav so namreč pokazali, da so posamezniki z manj kot 21 zobmi (odrasel človek jih ima 32) za 69 odstotkov bolj izpostavljeni tveganju smrti zaradi srčnega napada od tistih, ki jih imajo več kot 21.

Druga raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 48.000 moških, pa je pokazala, da parodontoza vodi k občutnemu povečanju tveganja za pojav raka. Najpogosteje gre za melanom, pljučni rak, rak na mehurju, na debelem črevesu in na prostati. Zdravje ustne votline vpliva celo na nabiranje visceralne maščobe, delovanje prebavil, obdelovanje podatkov v možganih, pri ženskah lahko privede do težav pri zanositvi in povzroča vnetja v telesu. Ljudem, ki izgubljajo zobe, upada tudi mišična masa, kar je še posebno skrb vzbujajoče za starejše.

Osem enostavnih korakov

Število nujnih obiskov pri zobozdravniku se je v zadnjih nekaj letih povišalo za okrog šestnajst odstotkov. Velika večina bi se jim z redno dnevno nego lahko izognila. Kako? Zobe si umivajte vsaj dvakrat dnevno in ne pozabite uporabljati zobne nitke. Električne ščetke odstranijo veliko več zobnih oblog in so do dlesni nežnejše kot navadne. Pazite le, da redno menjavate nastavke in se izognete nabiranju bakterij. Ščetkajte vsak zob posebej.

K zobozdravniku pojdite vsaj dvakrat na leto, na pregled in čiščenje. Osebna ustna higiena vsekakor pomaga pri odstranjevanju hrane in večine bakterij, ki se nabirajo v ustih, redno čiščenje pri zobozdravniku pa prepreči nastanek kariesa in vnetja v ustni votlini.

 • Jejte vsaj pet porcij zelenjave na dan.
 • Izločite gluten, ki povzroča vnetja v prebavilih.
 • Izločite umetne transmaščobe in hidrogenirane maščobe.
 • Uživajte veliko omega-3 maščobnih kislin.
 • Zmanjšajte ali izločite predelano in rafinirano hrano z jedilnika.
 • Zmanjšajte ali izločite sladkor v vseh oblikah.
 • Spijte dovolj vode, vsaj dva litra dnevno, in pojejte več kot 23 gramov vlaknin na dan.
 • Uporabljate začimbe, ki preprečujejo vnetja v telesu, kot so ingver, kari, kurkuma.
 • Jejte hrano z nizkim glikemičnim indeksom in nadzorujte raven inzulina v telesu. Slaba ustna higiena je povezana z večjim tveganjem za nastanek diabetesa, druga slaba stran pa je, da diabetes poveča nastanek in razvoj bolezni dlesni.
 • Če jeste hrano z višjim glikemičnim indeksom, na primer kruh ali ovseno kašo, pazite, da pojeste tudi dovolj sadja in zelenjave, bogate z antioksidanti, da raven inzulina ne niha preveč. Ovsenim kosmičem tako dodajte maline ali borovnice.
 • Uporabite zeleni čaj za zaščito ust. Pomaga pri uničenju ustnih bakterij, ki povzročajo zadah in vnetja. Antioksidanti pa preprečujejo razvoj bolezni, ki povzročajo izpadanje in izgubo zob. Lahko ga vključite v svojo zbirko čajev ali ga uporabljate z zobno pasto, ki vsebuje zeleni čaj.
 • Ne pozabite jemati probiotikov. Probiotiki so dobre bakterije, ki izboljšujejo delovanje naših prebavil in pripomorejo k boljšemu zdravju. Raziskave so pokazale, da če uporabljamo zobno kremo, ki vsebuje probiotike, ti zavirajo nastanek zobnih oblog in zmanjšajo pH sline ter tako onemogočijo delovanje slabih bakterij. Probiotiki delujejo na zobe kot antioksidanti, saj nevtralizirajo proste elektrone in preprečijo zadah.

Vsak dan zaužijte tudi zadostno količino DHA in EPA omega-3 maščobnih kislin, ki so močno protivnetno orodje. EPA maščobna kislina preprečuje vnetja v ustih in pripomore k boljšemu zdravju dlesni in zob, DHA pa precej zmanjša tveganje za nastanek parodontoze. Obeh poskušajte zaužiti vsaj 1,5 grama na dan, recimo z ribjim oljem. Zadostna količina omega-3 maščobnih kislin bo zmanjšala tudi druga vnetja v telesu.

image
Shutterstock

27 gramov vlaknin ali več na dan

Raje kot ustno vodo uporabljajte olje, kar je star trik ajurvedske medicine, zelo učinkovit pri čiščenju ust in odpravljanju vnetij. Enkrat dnevno pojejte še žlico zelenjavnega olja, po možnosti deviško kokosovo ali olivno. Poleg tega olje zadržite v ustih, da bo očistilo zobe in dlesni. Dve minuti žvrkljanja sta dovolj, nato olje izpljunite in splahnite usta z vodo. In čeprav so ustne vodice dolgo veljale za obvezen pripomoček pri dnevni negi, k zdravju zob ne pripomorejo, olje pa usta očisti, preprečuje karies, pomaga pri razpokanih ustnicah ter hkrati okrepi tako zobe in dlesni kot čeljust.

Dobro je tudi, da v prehrano vključite dovolj vlaknin, ki izločajo strupe in mehansko odstranjujejo zobne obloge, preden se strdijo. Vendar naj bodo vlaknine cele, predelane, kot so kosmiči, ne pridejo v poštev. Glede na izsledke raziskav si moški po 65. letu starosti ob vsaki dodatni porciji sadja in zelenjave s tem naredijo veliko uslugo. Zdravje njihove ustne votline se je namreč izboljšalo za kar 30 odstotkov in za pet odstotkov se je zmanjšalo sesedanje zob zaradi pomikanja dlesni. Zato pojejte 27 gramov vlaknin ali več na dan, čeprav je že vse nad 23 gramov odličen dosežek. Dovolj vlaknin pomeni še boljše stanje naših prebavil in manj kroničnih vnetij, daljše žvečenje pa spodbudi proizvajanje večje količine sline, ki deluje antibakterijsko in odstranjuje delce hrane na zobeh.

Da bo vnetij v telesu čim manj:

Z dodatno porcijo sadja in zelenjave bomo ustni votlini naredili veliko uslugo, odkrivajo raziskave, ki prav tako hvalijo zeleni čaj, olje namesto ustne vode in probiotike.
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku