ZPS o razstrupljanju: Telo potrebuje hrano, ne prehranskih dopolnil

P.K., 27.1.2019
Profimedia

V raziskavi potrošniške organizacije ugotavljajo, da pozitivni učinki, ki na embalažah prehranskih dopolnil obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh, niso dokazane.

Obljube proizvajalcev prehranskih dopolnil, da se bomo zaradi uživanja njihovih izdelkov počutili popolnoma drugače, so mikavne, a naše telo ne deluje tako, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). V okviru tržnega pregleda so ugotovili, da označbe na prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe, kar kaže na to, da je trg s prehranskimi odpolnimi premalo nadzorovan in navedbe o pozitivni učinkih na raztrupljanje telesa niso dokazani oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) (še) nista odobrili. Države članice EU so na Evropsko agencijo za varno hrano (EFSA) sicer vložile nekaj prošenj za odobritev zdravstvenih trditev za rastline v povezavi z razstrupljanjem, a EFSA za večino trditev še ni podala končnega mnenja, zato trenutno zanje velja prehodno obdobje in navedbe niso prepovedane, sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije.

image
Profimedia
Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo

Razstrupljevalni učinki pegastega badlja in artičokah niso dokazani

Kot so ugotovili pri ZPS, vseh deset pregledanih izdelkov ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju (predvsem) jeter ali celega telesa. Tako na embalaži izdelkov kot na spletnih straneh prav vsi obljubljajo nekaj od naštetega: popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, predvsem pa boljše počutje in več energije po tretmaju z dopolnilom. "Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov pegastega badlja, izvlečke iz listov artičoke, korenike kurkume, med sestavinami smo našli tudi sivko, algo klorela, spirulino in izvlečke popra, korenine regrata, golostebelnega korena, rmana, breze ... Največ raziskav je opravljenih na pegastem badlju, nekaj tudi na artičokah, a za nobeno od navedenih učinkovin še niso dokazani razstrupljevalni učinki," opozarja Anja Zupan iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Poleg učinkovin pregledana dopolnila vsebujejo tudi številne dodatke, kot so na primer  različna sredstva za povečanje prostornine (koruzni dekstrini, rižev koncentrat, maltodekstrin in kalcijev fosfat). V nekaterih izdelkih je glede na navedene sestavine na embalaži polnila celo več kot same učinkovine. V kapsulah smo našli tudi različna sredstva proti sprijemanju, tri dopolnila vsebujejo tudi barvila."

Pomanjkljiva pa so tudi navodila glede dolžine jemanja prehranskega dopolnila. "Le štirje izmed desetih izdelkov so imeli na embalaži natančno navedbo dolžine jemanja dopolnila. Pri določanju časa si sicer potrošniki lahko pomagajo s priporočilom EMA, ki za pegasti badelj v vlogi podpore jetrnim funkcijam navaja dvotedensko uporabo v dnevnem odmerku do 1800 miligramov posušene zmlete rastline in obisk zdravnika, če se stanje ne izboljša. Za dopolnila iz izvlečkov se priporočena dolžina uporabe razlikuje glede na koncentracijo silimarina, zato je pomembna navedba koncentracije na izdelku," svetuje Anja Zupan.

Rezultati tržnega pregleda so objavljeni v reviji ZPStest 1/2019, v aplikaciji ZPStest in na www.zps.si.
image
Profimedia

Zdravo telo se razstrupi samo s hrano

Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas in primerno podporo v obliki zdrave in uravnotežene prehrane, pravijo pri ZPS. "Strokovno gledano je razstrupljanje proces, ki stalno poteka v našem telesu. Ta proces je neizogiben, saj smo strupom izpostavljeni že od nekdaj, tudi ko smo živeli v še neokrnjenem okolju," meni prof. dr. Samo Kreft, ki na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora. Velik vprašaj postavlja pred vprašanje, ali naše telo sploh potrebujemo razstrupiti na način, kot nas spodbujajo proizvajalci prehranskih dopolnil. "Veliko bolje je, da poskrbimo, da se čim manj zastrupljamo, ne kadimo, ne uživamo preveč alkohola in s hrano ne vnašamo preveč škodljivih snovi. Pri tem ne mislim samo na ostanke pesticidov v hrani in na umetna barvila, škodljiva snov v hrani je ne nazadnje tudi prevelika količina soli, nasičenih maščob", je za ZPS še pojasnil Kreft.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku